Expoziția „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România” va fi vernisată, joi, la Muzeul Național de Istorie a României.
„Publicul care va vizita această expoziţie va avea ocazia de a medita asupra documentelor esenţiale prin care românii basarabeni şi-au exprimat, în anii 1917 – 1918, în mod liber, ferm şi democratic, năzuinţele de recunoaştere a drepturilor legitime de a-şi decide singuri soarta, ca populaţie autohtonă şi majoritară în teritoriul dintre Prut, Nistru şi Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al MNIR.
Potricit comunicatului, vizitatorii vor avea ocazia să înțeleagă acțiunea elitelor politice și intelectuale ale românilor din vechiul regat de a fructifica o oportunitate istorică.
Citește și: Vedete de la noi si mamele lor, intr-o expozitie emotionanta. Unde le poti vedea
„Vizitatorii vor putea înțelege acțiunea extraordinară a elitelor politice și intelectuale ale românilor din vechiul Regat, de a fructifica o uriașă și unică oportunitate istorică și să sprijine demersul conaționalilor din Basarabia de a se uni cu Țara. Demersurile românilor din ceea ce mai rămăsese liber din teritoriul național sunt cu atât mai demne de a fi apreciate, cu cât ele veneau din acea mică Românie, redusă doar la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului, aflată ea însăși în fața unor probleme de viață și de moarte, prinsă între tentaculele armatelor Puterilor Centrale, bandelor bolșevicilor și naționaliștilor ucraineni, izolată de Aliați”, se mai arată în comunicat.
Conform MNIR, Unirea Basarabiei cu România a fost „prima piatră așezată la temelia edificiului desăvârșirii unității naționale”.
Citește și: Prima expoziţie personală a pictorului Mihai Cismaru, fost elev al lui Corneliu Baba
„Unirea Basarabiei cu România a fost prima piatră așezată la temelia edificiului desăvârșirii unității naționale a României, edificiu clădit pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, cimentat de râuri de sânge și lacrimi. Această primă Unire a fost o mare operă a mai multor generații, pentru succesul căreia și-au dat mâna politicienii, soldații și ofițerii, intelectualii și cetățenii de rând de pe ambele maluri ale Prutului, cărora li s-au alăturat și voluntarii români din Transilvania și Bucovina, cu toții convinși că dreptatea istorică este de partea lor. Într-un fel, a fost o repetiție pentru seria „unirilor” care vor marca acel unic an istoric al românilor – 1918”, se precizează în comunicat.
Pentru această expoziție MNIR a cooperat cu Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Muzeul Național de Istorie al Moldovei și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova – Arhiva Națională a Republicii Moldova.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 29 martie – 30 iunie.
Ultima modificare martie 29, 2018 11:09 am