Efectul topirii ghețarilor din Groenlanda, surprins într-o fotografie. Imaginea a devenit virală pe internet

.
Ghețarii se topesc cu repeziciune în Groenlanda, semn că planeta se degradează tot mai mult. Un climatolog danez a surprins într-o fotografie dezastrul încălzirii globale, iar imaginea a făcut înconjurul lumii.

Aflat într-o misiune de recuperare a unor echipamente de măsurare care fuseseră montate în regiunile înghețate din Golful Inglefield, în nord-vestul Groenlandei, Steffen M. Olsen a făcut o fotografie ce a atras atenția întregii planete.

Fotografia din Groenlanda care a făcut înconjurul lumii

Când au ajuns în regiune, câinii ce trăgeau săniile în care se aflau climatologul și echipa lui, au fost nevoiți să alunece pe gheață prin apă, potrivit știrileprotv.

Imaginea care a îngrozit o lume întreagă a fost făcută publică pe Twitter de colegul lui Olsen, cercetătorul Rasmus Tonboe.

„Topirea rapidă şi stratul de gheaţă cu permeabilitate redusă, dar şi câteva fisuri, fac ca apa topită să se menţină deasupra”, a scris acesta.

Ritmul în care se topește calota glaciară este uluitor. Miliarde de tone de gheață se transformă în apă, iar anul acesta ar putea fi doborât recordul din 2012, când în Groenlanda s-a înregistrat cel mai crescut nivel de topire a gheţii. Timp de câteva zile, 97% din întregul înveliş de gheaţă avea suprafaţa topită.

Nu doar oamenii care trăiesc în această zonă arctică și care se bazau pe gheață pentru transport și vânătoare sunt afectați de această situație, ci întreaga planetă. Topirea ghețarilor din Groenlanda a devenit și principala sursă a creşterii nivelului oceanului planetar. Acest fenomen poate stârni, de asemenea, furtuni puternice în anumite zone din Europa.

„Această apă proaspătă care se varsă în Atlanticul de Nord perturbă modelul de circulaţie din ocean şi nu înţelegem pe deplin consecinţele, dar poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei”, a declarat pentru Euronews profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland.

Incălzirea globală face ravagii în mai multe zone de pe planetă. Temperaturile continuă să crească, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai des întâlnite. Și în România se resimt efectele, manifestări ale instabilității atmosferice fiind prezente aproape zilnic în țară.

„Mai întâi, trebuie să încetăm să emitem carbon în mod exagerat, apoi trebuie să îl eliminăm din atmosferă şi să îl depozităm cumva în oceane, pentru a preveni intensificarea efectului de seră”, a mai spus Box.

Sursă foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton