Vara aceasta, eclipsa de Soare din 10 iunie 2021, va fi una dintre cele mai frumoase eclipse ale ultimilor ani, o eclipsă inelară care poate fi urmărită și la noi în unele regiuni ale țării. Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 este prima din acest an, iar din punct de vedere astrologic ea va traversa zodia Gemenilor.
Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 va fi o eclipsă inelară, de o frumusețe aparte. Soarele se va vedea ca un inel de lumină în jurul Lunii. Dar faza maximă a eclipsei, când ea va fi percepută ca un inel de aur în jurul Lunii, se va vedea doar din nordul Canadei, Groenlanda și Rusia. Pe teritoriul țării noastre, eclipsa va arăta ca o eclipsă parțială de Soare.
Eclipsa din data de 10 iunie este cea de a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI și va fi urmată, anul acesta, de o eclipsă totală de Soare pe data de 4 decembrie 2021, vizibilă din Antarctica și sudul Africii.
Văzut de pe Pământ, discul Lunii pare aproape la fel de mare precum Soarele. De aceea, când Luna trece între Pământ și Soare, ea blochează parțial sau total discul Soarelui și se formează o eclipsă de Soare. În timpul eclipsei, Luna blochează lumina Soarelui și aruncă o umbră spectaculoasă asupra Pământului.
Distanța dintre Soare și Pământ este de 390 de ori mai mare decât aceea dintre Lună și Pământ. Diametrul Soarelui este de 400 de ori mai mare decât cel al Lunii. Întrucât aceste rapoarte sunt aproximativ aceleași, mărimile aparente de pe Pământ ale Soarelui și Lunii sunt aproximativ identice și avem iluzia că Luna poate bloca total discul Soarelui în timpul unei eclipse.
Ce înseamnă eclipsă totală de Soare
Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală. Eclipsele totale de Soare permit executarea unor studii astronomice speciale, dar au loc mult mai rar decât cele parțiale.
Ce înseamnă eclipsa parțială de Soare
Eclipsa parțială apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.
Ce înseamnă eclipsă inelară de Soare
Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare și deosebit de frumoase pentru privitorul de pe Pământ.
Sfârșitul eclipselor de Soare
Prima eclipsă de Soare despre care s-a scris vreodată s-a petrecut pe 15 iunie 763 înainte de Hristos și a fost menționată într-un text asirian. Încă din Antichitate, din anii 600 – 500 înainte de Hristos, marii astronomi romani și greci știau deja să facă anumite calcule pentru a prevedea apariția eclipselor de Soare și de Lună. Din păcate, aceste fenomene astronomice vor dispărea!
Conform noilor studii astronomice, datorită faptului că Soarele crește încet în diametru și datorită faptului că orbita Lunii se îndepărtează treptat de Pământ, eclipsele de Soare nu vor mai fi posibile. Luna va fi tot mai mică și îndepărtată și nu va mai acoperi discul Soarelui, astfel că, probabil, peste 600 milioane de ani nu vor mai exista eclipse de Soare.
De unde se va vedea eclipsa de Soare din 10 iunie 2021
Începând din Canada, această eclipsă va traversa coasta de Nord-Vest a Groenlandei, apoi va trece pe la Polul Nord pentru a continua spre Siberia Orientală unde va lua sfârșit.
În România, eclipsa va putea fi observată ca eclipsă parțială din nordul județului Timiș, din județele Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, din întregul teritoriu al Transilvaniei și din cea mai mare parte a Moldovei, iar din Republica Moldova din aproape tot teritoriul.
Pe teritoriul României, eclipsa va începe pe data de 10 iunie la ora 13:17 din vestul țării, din Timișoara și Satu Mare și va ”călători” de-a lungul Transilvaniei către nordul Moldovei, urmând să devină vizibilă de la ora 13:52 din Brașov.
De pe teritoriul țării noastre se va observa doar o eclipsă parțială de Soare, cu o acoperire foarte mică a discului Soarelui și poate fi observată numai dacă va fi cerul senin din zonele menționate mai sus.
Citește horoscop zilnic pe Unica.ro și află cum te influențează eclipsa de Soare din 10 iunie 2021
Cum pot fi observate corect eclipsele de Soare
Eclipsele de Soare nu pot fi observate direct fără protecție specială, deoarece razele ultraviolete și infraroșii provoacă traumatisme ireversibile la nivelul corneii, al cristalinului sau al retinei. Doar eclipsele totale, în timpul fazei maxime, când nicio parte a Soarelui nu este vizibilă, pot fi urmărite cu ochiul liber. În timpul celorlalte faze, când se zăresc razele solare în jurul lunii, acestea trebuie urmărite cu ochelari speciali pentru eclipse, cu filtre speciale sau chiar cu ochelari pentru sudură.
Filtrul ideal prin care poate fi observată o eclipsă de Soare este filtrul Mylar, care are o peliculă aluminizată ce oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.
Ce eclipse de Soare vor mai fi în următorii ani
4 decembrie 2021: Eclipsă totală de Soare vizibilă din Antarctica, S Africii, S Atlanticului
30 aprilie 2022: Eclipsă parțială de Soare vizibilă din SE Pacificului, S Americii de Sud
25 octombrie 2022: Eclipsă parțială de Soare vizibilă din Europa, NE Africii, Orientul Mijlociu, V Asiei
20 aprilie 2023: Eclipsă parțială de Soare vizibilă din SE Asiei, E Indiei, Australia, Filipine, Noua Zeelanda
14 octombrie 2023: Eclipsă inelară de Soare vizibilă din Vestul SUA, America Centrala, Columbia, Brazilia
8 aprilie 2024: Eclipsa totală de Soare vizibilă din America de Nord, America Centrala, Mexic, centrul SUA, Estul Canadei
2 octombrie 2024: Eclipsă inelară de Soare vizibilă din Pacific, S Americii de Sud
29 martie 2025: Eclipsă parțială de Soare vizibilă din NV Africii, Europa, N Rusiei
21 septembrie 2025: Eclipsă parțială de Soare vizibilă din S Pacificului, Noua Zeelanda, Antarctica