Echinocțiul de toamnă 2021 are loc pe data de 22 septembrie, la ora 22 și 21 de minute. Este data la care ziua este egală cu noaptea, iar poziția Soarelui la echinocțiu marchează începutul toamnei astronomice.
Echinocțiul de toamnă 2021, din data de 22 septembrie, marchează începutul toamnei. După această zi, noaptea se mărește, iar lumina zilei scade treptat până la solstițiul de iarnă 2021, care va avea loc pe data de 21 decembrie. Soarele pierde din putere, vremea devine tot mai rece și ne pregătim pentru iarnă.
Încă din Antichitate, solstițiile și echinocțiile erau calculate cu precizie matematică de către astronomi. Echinocțiile îi fascinau pe astronomi prin faptul că ziua era egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
La echinocțiu, Soarele se află pe ecuatorul ceresc, iar această poziție pe cer apare doar de două ori pe an, în jurul datei de 21 martie, când este echinocțiul de primăvară, și în jurul datei de 22 septembrie, când este echinocțiul de toamnă.
Cele două mari momente de echinocțiu de peste an, dincolo de semnificația lor astronomică, au și numeroase valențe mistice, taine fascinante pentru oamenii vremurilor trecute care își organizau întreaga viață după mersul Soarelui și al anotimpurilor.
În culturile vechi, traiectoria Soarelui are o legătură profundă cu viața. Majoritatea templelor, altarelor antice și piramidelor erau construite și orientate în funcție de mersul Soarelui pe bolta cerească. Soarele era un zeu atotputernic, care putea da naștere vieții și care o putea distruge. Nu întâmplător se calculau cu o precizie fantastică echinocțiile și solstițiile și se pregăteau festivități magice pentru a sărbători cele mai importante momente ale activității solare.
În credințele populare, echinocțiul de primăvară reprezenta învierea și creația, solstițiul de vară era apogeul vieții și al naturii, echinocțiul de toamnă semnifică bogăția și recolta, iar solstițiul de iarnă conservarea energiei și a puterii de germinare.
Echinocțiul de toamnă 2021 în zodia Balanței
Când ziua este egală cu noaptea, Soarele răspândește armonie și echilibru între forțele lumii, el declanșează o stare de transformare nu doar a naturii, ci și a ființei umane, care se pregătește pentru o renaștere spirituală. Toamna, echinocțiul înseamnă armonie, prin acceptarea sfârșitului verii, moment în care facem bilanțul a ceea ce am realizat și ne gândim la planurile pentru următorul sezon.
În timpul echinocțiului de toamnă, Soarele se mută în Balanță și ne ajută să ne eliberăm de emoțiile negative, de eșecuri și regrete care s-au adunat după un an tumultuos. La fel ca natura, trebuie să ne pregătim pentru a ne conserva energia și să folosim lumina slabă a soarelui de iarnă pentru activitățile benefice sufletului.
Energia Soarelui din Balanță înseamnă totodată armonie, liniște, acceptare, conservarea energiei și sănătate. Toamna este sezonul în care ne ocupăm mai mult de noi înșine, de echilibrul nostru interior, de sănătatea și de starea noastră de bine. Este perioada în care ne pregătim pentru iarnă, pentru sezonul rece mai dificil și mai solicitant.
Cedințele vechi spun că, în zilele din preajma echinocțiului de toamnă trebuie să luăm marile decizii de care avem nevoie pentru a continua pe un drum bun. Acum suntem mai echilibrați emoțional și sufletește și mai înțelepți.
Echinocțiul de toamnă în următorii 5 ani
2022 – 23 septembrie, ora 04:04
2023 – 23 septembrie, ora 09:50
2024 – 22 septembrie, ora 15:44
2025 – 22 septembrie, ora 21:19
2026 – 23 septembrie, ora 03:05
Tradiții și obiceiuri legate de echinocțiul de toamnă
Multe obiceuri frumoase s-au mai pierdut, dar echinocțiul de toamnă 2021 încă se mai sărbătorește după vechile tradiții de la țară. În multe zone, el semnifică încheierea lucrărilor agricole. Se curăță livezile și viile și se ard vreascurile.
Țăranii pregătesc mustul aromat și vinul pentru iarnă. Iar gospodinele culeg frunze de nuc, prune, mere și nuci cu care se duc la biserică să fie sfințite după slujbă.
Fetele tinere culeg flori de toamnă pe care le împletesc în formă de cruce și merg cu ele la biserică. Crucile acestea din flori se stropesc cu agheasmă apoi se păstrează la icoanele din casă ori la fereastra care dă spre răsărit. Ele nu se aruncă, oricât de ofilite ar fi, ci se păstrează cu grijă să ocrotească întreaga familie.
Echinocțiul de toamnă. Superstiții din vechime
Tradiția spune că este bine să duci prune la biserică în această zi, să fie sfințite și apoi se păstrează într-un borcan în cămară. Se folosesc peste iarnă să aline durerile de cap și durerile de dinți.
Florile și frunzele împletite în cruci mici se pun la icoane și se folosesc să tămăduiască diverse inflamații, răni și dureri, dacă au fost stropite cu apă sfințită.
Se pregătesc mici serbări și adunări unde se servesc mere și struguri, fructe care înseamnă sănătate și vitalitate.
În această zi de echinocțiu, în care energia Soarelui și a naturii trebuie să fie în armonie și echilibru, nu este bine să ne certăm cu nimeni. Este interzis să cerți copiii, oricâte boroboațe ar face, pentru că este ziua în care trebuie îndrumați și învățați să respecte lucrurile bune pe care le-au primit de-a lungul anului.