Duminica Floriilor, avanpremiera Paştelui

.

Nu, nu este o exagerare, ci doar cea mai populară credinţă legată de această zi de la noi, conform căreia, dacă este vreme frumoasă de Florii, va fi întocmai şi de Paşti.
Floriile sunt o sărbătoare a vegetaţiei, atât în credinţa creştină, cât şi în cea precreştină. 

Simbolul acestei sărbători sunt ramurile de salcie înmugurite, reprezentând reînnoinrea naturii pe de o parte, iar pe de altă parte primirea triumfală a lui Iisus în Ierusalim cu doar câteva zile înainte de trădarea şi condamnarea Lui.

Fiind un moment încărcat de exuberanţă şi bucurie, Floriile sunt un prilej bun de a valorifica tradiţiile populare şi mai ales practicile magice legate de acestea. Ramurile de salcie se duc la biserică pentru a fi sfinţite şi pentru a căpăta puteri vindecătoare.

În această zi, femeile primenesc locuinţa, aerisind, lăsând soarele să pătrundă în fiecare ungher şi scoţând lucrurile de preţ la soare. Fetele de măritat îşi „cheamă ursitul”, scoţându-şi zestrea la soare.

Duminica Floriilor este şi ultima zi a Mărţişorului, iar femeile care au purtat un mărţişor în această perioadă îi agaţă şnurul într-un pom, pentru a cere sănătate şi belşug. În Ardeal, fetele de măritat fac descântece pentru dragoste în noaptea de Florii.

Ramurile de salcie se pun şi în pământ, ca să aducă rod bun holdelor, sau se dau de mâncare animalelor din gospodărie, pentru a le apăra sau vindeca de boli.

Câteva dintre ele se fac coroană şi se duc morţilor, pentru a le da lumină şi alinare pe lumea cealaltă. În unele regiuni, femeile coc plăcinţele pe care le împart săracilor, aşa cum a făcut mama lui Lazăr în amintirea acestuia, înainte ca Iisus să îl învie.

De Florii este singura dezlegare la peşte din Postul Paştilor, iar cine mănâncă peşte de Florii va fi sănătos tot anul, iar cei bolnavi se vor vindeca mai grabnic.

Un sfat de frumuseţe din bătrâni spune că, pentru a avea un păr strălucitor şi frumos, acesta se spală cu apă în care a fiert busuioc în noaptea dinaintea duminicii Floriilor.

Totuşi, cine se spală pe cap în ziua de Florii, să fie cu mare băgare de seamă: se spune că acest gest, făcut în duminica Floriilor, face părul să albească peste noapte!

După cum vezi, multe dintre tradiţii au şi o bază practică. Floriile dau tonul perioadei de pregătiri în vederea Paştilor, aşa că primenirea casei şi înnoirea lucrurilor nu este departe de programul normal al unei gospodine care vrea să se scutească de aglomeraţie şi bătăi de cap în Săptămâna Mare.

Foto: Arhiva Ringier

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton