Duminica de Florii: Tradiții și superstiții în această zi

.

În duminica dinaintea Paştelor, ortodoxia serbează Floriile, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un mânz de asin. De asemenea, Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paște, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”.

Citește și – Tradiții în Postul Paștelui 2017

Oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic (curmal) în mâini, dar Iisus şi-a păstrat smerenia citind în sufletele lor. Ştia că aceia care astăzi îl primesc cu urale, în scurt timp se vor lepăda zgomotos de El.

Cu toate acestea, Domnul a făcut sacrificiul suprem pentru izbăvirea păcatelor lumii.

Intrarea Mântuitorului în Ierusalim este cinstită cu fast în fiecare biserică, iar creștinii ortocși păstrează cu sfințenie o serie de obiceiuri populare la sărbătoarea Floriilor.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Florii

În ziua Floriilor, credincioșii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Iisus Hristos, iar apoi este sfințită și pusă la icoane. Potrivit unei legende populare, salcia s-a făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să își continue drumul. Drept urmare, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei.

Despre ramurile sfinţite se crede că ajută la vindecarea diferitelor boli. Din vechime s-a moştenit credinţa că salcia vindecă durerea de spate şi muşcătura de şarpe.

În seara din ajunul Floriilor se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care porneşte de la o biserică şi se sfârşeşte la o alta, în amintirea ieşirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul său spre Ierusalim. Pelerinajul are şi rolul binecuvântării oraşului respectiv.

O altă denumire dată sărbătorii de Florii este „Nunta urzicilor”, pentru că se spune că în această zi urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În ajun de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopții, pentru a se spăla pe cap, iar apoi toarnă apa la rădăcina unui pom fructifer înflorit, sperând că în acest fel să le crească părul lung și sănătos. Obiceiul spune că totul tebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

Ce nu trebuie să faci în duminica de Florii

Nimeni nu trebuie să uite să ducă la sfinţit crenguţele de salcie. Salcia apare prima dată în textele creştine datorită lui Hermas, care îi descrie pe martirii creştinismului drept „ramuri de salcie purtătoare de rod”.

De Florii nu este bine să te speli pe cap. Tradiţia spune că dacă te speli pe cap în Duminica de Florii, vei încărunţi la fel ca pomii care înfloresc primăvara.

Nu trebuie să te cerţi cu nimeni de Florii, pentru că orice gâlceavă va provoca neînţelegeri în familie tot anul.

Treburile în casă, în special spălatul rufelor, sunt interzise în Duminica Floriilor, întrucât se consideră că activităţile casnice aduc mult ghinion.

Citește și – Cum va fi vremea de Paște și 1 Mai 2017

Foto – Shutterstock

Ultima modificare aprilie 3, 2017 4:41 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale