O insulă exotică, paradisul regăsit, o ţară orientală, cu parfumuri tari şi condimente colorate, o piaţă de Crăciun în cel mai frumos oraş european, o pârtie de schi într-un peisaj dumnezeiesc… iată cele mai bune destinaţii pentru vacanţa de iarnă!
Piaţa de Crăciun la Praga
Praga mi s-a părut cel mai frumos oraş din Europa, chiar dacă am fost cazat la 12 km de centru (deşi în prezentarea hotelului se spunea că e situat central), chiar dacă am luat ţeapă încă de la prima oră, într- un exchange unde am primit contravaloarea a 70 de euro, deşi am dat 100 … Ups! Zecile de mii de turişti se calcă în picioare. Podul Carol, probabil cel mai important obiectiv turistic, e plin de vânzători ambulanţi, de artişti şi de formaţii de jazz.
Un bătrânel îmbrăcat ca-n filmele clasice, cu vestă şi beretă, învârte de manivela unei cutii, din care răzbat acordurile unei şansonete. Am urcat la castel, am admirat oraşul de sus şi baloanele cu aer cald, care zburau deasupra lui, apoi am mers în Piaţa Orologiului şi m-am zgâit la cadranele imense, cel astronomic şi cel calendaristic. În decembrie, Piaţa Veche şi Piaţa Voceslav sunt transformate în târguri de Crăciun.
Strbske Pleso – Slovacia
Staţiunea oferă o mulţime de variante de divertisment pe zăpadă: pârtii de schi, trasee de schi-fond, două trambuline pentru sărituri, plus nenumărate instalaţii de transport pe cablu, care sunt foarte eficiente. Spectaculoasă, adăpostind un lac şi păduri dese şi oferind o excepţională panoramă a munţilor Tatra, sta-
ţiunea este singura din zonă dotată cu tunuri de zăpadă. Regiunea este cunoscută şi sub numele de ãZona Visurilor” şi este dedicată activităţilor sportive.
Au pârtii micuţe, pentru începători, dar şi una medie, în forma literei S, de 1,2 km, plus una de 3,5 km. Toate sunt legate între ele, astfel încât, ca să ajungi pe culmi înalte poţi să alegi trei drumuri diferite. Hotelurile de 3* şi 4* au piscine încălzite, saună, cabine cu infraroşu, solar, masaj şi săli de fitness. Pentru gurmande recomand: „Bryndzove halusky”, mâncarea naţională a slovacilor, din găluşte de cartofi şi brânză sărată de oaie. Deasupra se pun felii de şuncă prăjită.
Maldive, paradisul meu turcoaz
Cred c-o să-mi iau soţioara şi-o să mă duc puţin în Maldive. O să stăm într-un bungalow de lemn, pe piloni lungi de trei metri, care se iţesc din oceanul turcoaz, o să avem un pat mare, cu perdele albe şi o masă de sticlă, prin care vom privi cât vom pofti la zbenguiala peştilor exotici. Eu mă voi bucura de soare până vine valetul să-mi amintească de masaj. Apoi, voi înfuleca tot ce-mi place de pe platoul decorat „especially for me” cu cele mai exotice fructe şi crevete roz.
Atolul unde ne vom răsfăţa se cheamă Dhoni Mighili, are 164 de metri în lungime şi 96 în lăţime şi e populat doar cu şase 6 bungalow-uri. Liniştea e perfectă, mai ales că nu sunt admişi copiii sub 12 ani. Personalul e prietenos, mesele nu sunt la ore fixe. Dacă ai chef de supă de morcovi cu ghimbir, peşte la grătar cu curry sau budincă de vanilie, se rezolvă. Fiecare bungalow are la dispoziţie o barcă tradiţională, lungă de 20 de metri, cu tot cu echipaj, ca să pleci pe urmele lui Robinson Crusoe. Huvafen Fushi e cel mai potrivit atol. Deliciul celor care ajung acolo e spa-ul subacvatic, cu pereţi de sticlă, unde te relaxezi privind spectacolul marin.
Maroc: condimente şi covoare zburătoare
Casablanca înseamnă povestea de dragoste cu fum de ţigară a personajelor interpretate de Humphrey Bogart (Rick) şi Ingrid Bergman (Ilsa). Celebra cafenea a lui Rick există acum, într-o casă veche, din spatele bătrânei Medine. A fost deschisă în 2004 de o diplomată americană, dezamăgită să audă că barul din film nu exista, de fapt. Localul recreează atmosfera din film şi a intrat în circuitul turistic. Casablanca de azi însă nu mai are nimic din zilele când pelicula alb-negru a făcut-o celebră. E o metropolă pe străzile căreia veşmintele arăbeşti sunt din ce în ce mai rare, iar locul lor e luat de ţinutele designerilor de renume.
Cultura locală o vei percepe relaxându-te la hammam sau gustând din mâncăruirle tradiţionale. Vei remarca minaretele rafinate şi fortificaţiile din chirpici numite ksour, ţărmurile strălucitoare cu nisip de mătase şi canioanele săpate în munţii Atlas. Marocul nu te va dezamăgi, fie că mergi acolo ca să te odihneşti în riads (case de oaspeţi), fie că mergi nu doar cu imaginaţia până la corturile berberilor din Sahara. Se organizează şi excursii în deşert, în partea de sud-vest a ţării.