Dacă ai ajuns în Colţi şi nu vrei să faci cale întoarsă, poţi continua drumul înspre Siriu pentru că merită să faci un popas la baraj.
Dinspre Buzău către Braşov, după aproape 80 de kilometri, parcă intri într-o altă lume. Înconjurat de masivele Siriu şi Penteleu, barajul de la Siriu dă naştere unui loc de o frumuseţe rară. Aici, apele Buzăului îşi găsesc liniştea în lacul de acumulare străjuit de jur-împrejur de păduri.
O construcţie fascinantă este viaductul Giurca, construit în anii ’80, lung de 276 de metri şi piloni de 46 de metri înălţime.
De aici, poţi urca pe serpentine la cascada Pruncea, la circa cinci kilometri de Siriu. O să îţi placă atât de mult zona încât o să îţi doreşti să revii la vară măcar pentru un sfârşit de săptămână.
Ruinele Cetăţii Poenari
În apropierea barajului Vidraru, pe un vârf de munte, se află ruinele Cetăţii Poenari, un loc de o raritate fascinantă. Construită de Negru Vodă, Cetatea Poenari a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind construită ca post de fortăreaţă împotriva otomanilor.
Ca să ajungi la cetate trebuie urci o scară cu 1.480 de trepte, iar efortul este răsplătit cu o privelişte uluitoare asupra Munţilor Făgăraş şi aBarajului Vidraru.
Cetatea noastră l-a inspirat şi pe Jules Verne în crearea capodoperei „Castelul din Carpaţi” cu legende despre misterioasa cetate a domnitorului supranumit Dracula.