Când ne gândim la deşert, ne gândim la căldură insuportabilă şi fata morgana, la lipsa apei şi la scorpioni. Ce aţi spune dacă deşerturile s-ar dovedi a fi nişte locuri extraordinare, de o frumuseţe aparte, sălbatică şi periculoasă? Iată un top cu cele mai fascinante 5 deşerturi. Salar de Uyuni (Bolivia) Deşertul de sare uriaş din celebrul Altiplano bolivian este de-a dreptul spectaculos. Deşertul are şi câteva lacuri cu culori ciudate, datorate depozitelor minerale din zonă. Se estimează că la Uyuni sunt depozitate peste 10 miliarde de tone de sare, din care se extrag în fiecare an circa 25.000 tone.
Deşertul Simpson (Australia)
Cunoscut şi ca „Marele roşu”, deşertul Simpson are nisipul roşiatic şi cele mai lungi dune paralele din lume. Cea mai cunsocută astfel de dună, fixată de vegetaţie se numeşte „Big Red” şi are 40 metri înălţime.
Deşertul negru (Egipt)
Localizat la doar 100 de kilometri de deşertul alb, deşertul negru şi-a primit numele de la rocile negre, vulcanice, de pe sufrafaţa lui. După vizitarea deşertului alb, turiştii sunt, adesea, puţin dezamăgiţi de faptul că doar pietrele sunt negre, nu şi solul.
Taklamakan (Asia Centrală)
Unul dintre cele mai mari deşerturi din lume, Taklamakan a avut parte de cea mai spectaculoasă ninsoare din istoria Chinei în 2008. Atunci, deşertul de 270.000 km2 a fost complet acoperit de zăpadă.
Lençóis Maranhenses (Brazilia)
Deşertul cu lagune este, poate, unul dintre cele mai fascinante din lume. Simpla idee de lagune în deşert pare paradoxală. Localizat în provincia Maranhão, Parcul Naţional Lençóis Maranhenses este o zonă de circa 300 km pătraţi de dune albe şi lagune de un albastru ireal.
Cel mai ciudat fenomen de aici are loc atunci când se întorc plole. Pe perioada secetoasă, deşertul se usucă complet, dar când vin ploile, lagunele devin oaze de vegetaţie şi multe animale răsar de nicăieri. O teorie a oamenilor de ştiinţă susţine că acestea lasă ouă care eclozează odată cu venirea ploilor.
Foto: Shutterstock, Thinkstockphotos, Facebook