Caietele de pe vremea când erai la şcoală erau pline de tot felul de figurine. Când nu mai aveai chef să iei notiţe, mâzgăleai în fel şi chip foile albe. Nici acum nu ţi-ai pierdut năravul şi te trezeşti desenând aiureli. Ştiai că acestea sunt o oglindă a personalităţii tale?
Dungi, spirale, flori, căsuţe, chipuri, cruciuliţe, cercuri, cuburi… Lista ar putea continua la nesfârşit dacă ar fi să aruncăm o privire peste toate colile mâzgălite spontan, pur şi simplu de plictiseală, din maculatoare, agende, notesuri sau pe bucăţele de hârtie. Probabil rare sunt persoanele care să nu deseneze câte ceva în timp ce poartă o conversaţie mai lungă la telefon, în timpul unor şedinţe sau cursuri. Deşi nu le dăm importanţă, tratându-le drept simple mâzgăleli, aceste mici „capodopere” spontane dezvăluie trăsături mai puţin vizibile ale caracterului. Prin urmare, ai grijă ce faci cu mâzgăliturile tale, căci un expert grafolog poate spune aproape totul despre tine dacă îi pică în mână!
Mâzgălelile au sens
După cum spun specialiştii, încă din copilărie desenul poate fi considerat o oglindă a personalităţii. Se poate observa cum va fi un copil la maturitate, doar analizând ceea ce a aşternut pe hârtie, cu stângăcie, cu ajutorul unui creion banal. Copiii au o energie debordantă şi, prin urmare, au mare nevoie de mişcare. De aceea desenele lor descriu ceea ce simt, arătând ca o adevărată „zbenguială” pe hârtie. Cum sufletul de copil se păstrează chiar şi la vârsta adultă, deprinderea de a ne exterioriza prin desen nu dispare niciodată. Şi asta nu are nimic de-a face cu talentul pentru pictură! Forma, întinderea şi orientarea liniilor trasate sunt determinate de poziţia braţului şi a mâinii dar, în principal, de temperament şi de dispoziţia de moment.
Ce comunicăm prin desene?
Îţi mai aminteşti „picturile” de la ora de desen, în care ţi se cerea să-ţi prezinţi familia? Acestea erau un motiv în plus de mândrie pentru părinţi, atunci când îşi lăudau odraslele în faţa musafirilor. Însă ceea ce nu ştiau ei atunci şi puţini ştiu acum e faptul că desenele de familie spun o mulţime de lucruri despre noi. Poziţionarea personajelor, ornamentarea lor sunt adevărate investiţii sufleteşti. Apropierea, depăr-tarea, plasarea în foaie spun multe despre relaţia celui care desenează cu lumea înconjurătoare. Mărimea personajelor sau figurinelor şi tră-săturile lor ferme pun în evidenţă importanţa lor. Dacă obişnuim să desenăm în josul paginii, înseamnă că trecem prin momente de depresie, de tristeţe interioară, de conflict. Dacă, dimpotrivă, desenele se situează preponderent în susul paginii, acestea reflectă o stare de voioşie, de optimism, fiindu-le caracteristice persoanelor cu orizonturi largi, afective, visătoare. Liniile subţiri, firave, exprimă nesiguranţă, lipsă de încredere în forţele proprii, chiar slăbiciune fizică, dar caracterizează şi persoanele înclinate spre spiritualitate şi fineţe.
Şi tu poţi descifra caractere!
Dacă vrei să afli despre cei din jur şi alte lucruri decât lasă ei să se vadă din personalitatea lor, nu ai decât să faci rost de un petic de hârtie desenat de ei sau să tragi cu ochiul atunci când mâzgălesc câte ceva. Iată ce trădează „capodoperele”:
Optuleţe, SPIRALE, LINII CURBE… Cei care desenează aşa ceva de obicei sunt nestatornici dar optimişti, nu prea spun ceea ce gândesc, dar sunt deschişi către nou. Timizii trasează linii curbe abia vizibile, în timp ce persoanele foarte hotărâte, uşor iritabile, apasă puternic condeiul pe hârtie. Cu cât tind să se închidă mai mult spiralele, cu atât autorul desenului este mai stabil, mai fidel, mai coerent în exprimare, mai stăpân pe sine. Curbele indică adesea o dorinţă de a fi luat în considerare, de promovare.
CASA Fie că e desenată de copii sau de adulţi, casa este cea mai vie reprezentare a personalităţii. Cu cât are mai multe detalii, cu atât memoria „artistului” este mai dezvoltată. Autorul este meticulos, răbdător, fidel, un prieten loial şi plin de fantezie. Cei care ajung din mâzgăleli să construiască o casă sunt familişti, iubitori de linişte, calmi, bine ancoraţi în realitate.
CERCURILE ne apropie de realitate. Cel puţin aşa spun specialiştii despre cei care obişnuiesc să aştearnă cerculeţe pe hârtie. Mai multe cercuri concentrice dezvăluie persoane sociabile, cu simţul umorului, deschise, sincere, nu neapărat foarte inteligente, însă dispuse să înveţe. Pe astfel de oameni ne putem baza în situaţii de criză, ei reuşind să ne insufle cu uşurinţă putere, optimism, vivacitate. Aici se includ şi cei care aleg soarele ca laitmotiv al micilor „opere de artă” izvorâte din plictiseală. În ciuda blândeţii, aceste persoane sunt insistente şi încăpăţânate. Pe de altă parte, cercurile care rămân deschise arată spontaneitate, dar şi seducţie, plăcere de a flirta.
OMULEŢII, chipurile bine conturate dezvăluie caractere alunecoase. Sunt persoane prefăcute, interiorizate, greu adaptabile, în ciuda voioşiei pe care o emană aparent. Cu greu reuşesc să stabilească relaţii cu sexul opus, iar atunci când se implică, devin posesive, geloase, dificile. Plâng uşor. Deşi vor să pară firi artistice, boeme, sunt de fapt mai mult înclinate spre ştiinţele exacte, lipsite de imaginaţie. Au nevoie de atenţie, iar atunci când nu o primesc devin depresive.
FLORILE sunt simbolurile încăpăţânării. Cu cât sunt desenate mai multe petale, cu atât mai insistentă este persoana care le-a desenat. Aceeaşi linie prezentă de mai multe ori trădează o voinţă puternică. Odată ce a pornit pe un drum, a început o relaţie sau un proiect, nu se lasă nicicum. Merge până în pânzele albe pentru a-şi atinge scopurile. Cu toate astea, este un personaj lipsit de încredere în sine, dar naiv în relaţiile cu ceilalţi.
Linii de toate felurile, orizontale, verticale, oblice, frânte cu unghiuri ascuţite exprimă trăirile intense. Le sunt caracteristice sportivilor, oamenilor foarte activi, agitaţi, nerăbdători, pretenţioşi, mofturoşi. Sunt persoane care vorbesc cu propoziţii scurte, care nu reuşesc să se facă înţelese decât prin autoritate. Cu cât dungile se împreunează mai mult sub formă de grilă, cu atât persoana este mai emotivă în public şi mai imparţială. Totuşi, aceşti oameni bârfesc cu plăcere, dar nu au curajul de a-şi expune gândurile. Nu sunt deştepţi, ci foarte ambiţioşi şi muncitori. Dacă liniile se unesc sub formă de cruci, e un semn că persoana este foarte echilibrată. Liniile îngroşate trădează constrângeri, sentimente de frustrare.
CIFRELE şi LITERELE caricaturale, îngroşate, folosite ca punct de plecare pentru mâzgăleli sofisticate, reprezintă o caracteristică a intelectualilor. Aceste persoane reuşesc să-şi controleze emoţiile, spun cu voce tare ce gândesc, nu suportă să fie acuzate pe nedrept. Îşi impun punctul de vedere şi reuşesc să impună respect. Cu cât desenul capătă proporţii mai mari, cu atât pesoana este mai extrovertită, mai deschisă spre artă, spre frumos.