Astăzi probabil că nu te surprinde nimic privind modul în care am evoluat în ultimul deceniu – că foloseşti internetul, că citeşti cărţi electronice sau că maladiile grave pot fi tratate.
Totuşi, nu mulţi ar ghicit care va fi stilul de viaţă după 10 ani şi foarte puţini ar fi putut să intuiască schimbările la care am asistat pe parcurs.
Dacă la începutul anilor 2000 nimeni nu se îndoia că savanţii vor reuşi să cloneze şi embrioni umani, iată alte 10 lucruri pe care nu le ştiai atunci.
Dependenţa de calculator
Dacă în urmă cu un deceniu abia ne formam dexteritatea la tastatură, după 10 ani ne dăm seama că performanţele calculatoarelor s-au îmbunătăţit „dramatic”.
Nimeni nu poate constesta eficienţa calculatorului, dar probabil puţini s-au gândit atunci că utilizarea lui se va transforma într-un drog necesar.
Răsplata internetului
Navigarea pe internet este la îndemâna oricui.
Astfel, dacă până acum puteai să citeşti zeci de ziare şi reviste pe internet, în curând tot mai puţine publicaţii online vor mai fi gratuite. Ediţiile online ale ziarelor din trustul News Corporation, precum şi publicaţia britanică The Times au implementat deja sistemul de plată.
Ideea aparţine magnatului american Rupert Murdoch, care anunţa în 2009 că era în care totul este gratis în online se apropie de sfârşit.
Dependenţa de credite
Crizele economice sunt un fenomen firesc, spun economiştii. În anul 2000, după restructurarea sectorului bancar – închiderea Bancorex, privatizarea băncilor – oamenii s-au bucurat să afle că au unde să se împrumute ca să îşi cumpere un frigider nou.
O realitatea dramatică şi imprevizibilă pentru analişti este că îndatorarea românilor la bănci a crescut după 10 ani cu aproape 90% faţă de nivelul înregistrat în anii 2000.
În 2010, datoriile la bănci depăşesc fondul total de salarii primite de angajaţi.
Reţelelor sociale
Te-ai fi gândit acum 10 ani că îţi vei reîntâlni colegii din facultate pe Twitter sau Facebook? Nicidecum, pentru că reţelele sociale nici nu existau atunci.
Din 2004, de la lansarea Facebook, şi 2007, când a apărut Twitter, popularitatea reţelelor sociale a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, socializarea virtuală fiind astăzi un fenomen incontestabil, accesat de sute de milioane de internauţi din toată lumea.
Potrivit celui mai recent studiu Nielsen, din patru minute şi jumătate petrecute de un utilizator pe internet, un minut este dedicat reţelelor sociale.
Un nou Pământ
Cine credea cumva că noi suntem centrul Universului nu a luat în calcul existenţa unei planete asemănătoare cu Terra.
GJ 758 B, aşa cum este denumită deocamdată exoplaneta, a fost descoperită în luna decembrie, iar asemănările cu Planeta noastră i-a uimit pe cercetători.
Ea se află la 50 de ani lumină de Terra şi orbitează în jurul unei stele foarte asemănatoare cu soarele nostru, aici putând exista chiar şi apă.
Apă pe Lună
Dacă te-ai fi aşteptat ca oamenii de ştiintă să confirme că există viaţă pe Marte, ei bine ei au găsit apă pe Lună, aceasta fiind ignorată în ultimul timp de cercetărori.
Astfel, în 2009, aceştia au proclamat că există apă pe lună, după ce au fost descoperite vapori de apă şi gheaţă.
Dezvoltarea gadgeturilor
În anii 2000, nu râvneam la gadgeturi ingenioase pentru că nu ştiam ce sunt, iar dacă aveam un telefon Nokia cu antenă sau un Alcatel eram foarte mulţumiţi.
De atunci, am înlocuit walkman-ul cu iPod-ul, mobilele cu iPhone-ul, citim cărţi electronice pe Kindle şi putem să jucăm şah prin USB.
Antidot pentru cancer
După descifrarea genomului uman, în urmă cu aproape 10 ani, şi modficările genetice pe care le putem produce, cancerul ar putea fi vindecat prin inginerie genetică.
Până atunci însă, temuta maladie poate fi tratată cu medicamente (Avastin) chiar şi în cazul cancerului de sân avansat sau cel la colon.
Totodată, cerectătorii sunt pe punctul de a descoperi şi antidotul pentru SIDA.
Foto: Shutterstock