Delta Dunării, un paradis care merită vizitat în orice anotimp

.

Delta Dunării ne oferă un tărâm magic și unic în Europa pe care ar trebui să îl vizitezi de mai multe ori pe an, pentru a-l suprinde în cele mai frumoase momente. O vacanță în Delta Dunării va rămâne o amintire specială în inima ta!


Delta Dunării te provoacă la plimbări cu lotca pe lângă malurile cu stuf și păduri sălbatice, te îmbie cu dune de nisip și plaje ascunse, te încântă cu mulțimea de flori și de păsări exotice, cu micile sate pitorești și oamenii ei simpli. Vei rămâne profund impresionată de această rezervație magică, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Descoperă Delta Dunării la început de primăvară, când se întorc pelicanii, în miezul verii când se îmbracă în flori de nuferi, dar și toamna târziu, când apusul arămiu îți oferă cele mai încântătoare culori în pădurile de sălcii.

frumusețea nuferilor este neîntrecută în Delta Dunării
frumusețea nuferilor este neîntrecută în Delta Dunării

Rămâi cu multe locuri frumoase în suflet și cu multe amintiri speciale despre viața pescarilor, despre borșul lor nemaipomenit de pește și despre tradițiile lipovenești. Dunărea a adunat în deltă o mulțime de superlative, iar turismul a devenit tot mai accesibil, cu o mulțime de pensiuni și resorturi pentru toate buzunarele.

Cum ajungi în Deltă

Ca să pătrunzi în inima Deltei, există câteva mijloace de transport pe apă care îţi propun croaziere mai scurte sau mai ample. Poţi merge cu vaporul, cataramanul, navele rapide sau cu şalupa. Dacă vrei să te bucuri pe îndelete de călătoria pe Dunăre, te poţi îmbarca pe una din cursele Navrom, cu nava clasică sau una de tip cataraman, la preţuri relativ mici, între 20 şi 45 de lei de persoană.

Majoritatea proprietarilor de pensiuni și hoteluri dețin ambarcațiuni pentru a le oferi turiștilor plimbări lungi pe canalele misterioase ale Deltei. Localnicii cunosc cel mai bine locurile spectaculoase, cu mii de nuferi, rezervațiile de pelicani și lebede, cele mai bune locuri de pescuit sau dunele unde se poate face plajă și baie în voie.

Atracții și distracții în Delta Dunării

Plimbările cu barca în deltă sunt o experiență de neuitat
Plimbările cu barca în deltă sunt o experiență de neuitat

Plimbările cu șalupa sau cu barca pe canalele mărginite de stuf și nuferi sunt principalele atracții pentru turiști.

Dar Delta Dunării are câteva obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Localnicii și ghizii le cunosc cel mai bine și oferă diverse excursii pe apă către cele mai frumoase obiective.

Pescuitul, înotul, plaja, birdwatching sau urmărirea păsărilor în mediul lor natural, dar și degustarea preparatelor pescpărești sunt principalele distracții în zonă.

Rezervațiile forestiere pădurea Letea și pădurea Caraorman (pădurea neagră în limba turcă) adăpostesc liane puternice de origine mediteraneană, unice în Europa, conferind acestor păduri un aspect subtropical. Varietatea de arbori, mulți dintre ei seculari, este largă, stejari, ulmi, salcii, plopi albi și negri, arini, frasini și mulți alți arbuști specifici zonelor umede. Datorită lor, pădurile deltei sunt ocrotite de lege și sunt monumente ale naturii.

Lacul Sărături aflat în rezervația naturală Sărături, în apropiere de Murighiol

Lacul Murighiol sau lacul violet în limba turcă, denumire ce provine de la culoarea apelor bogate in saruri si cu namol mineralizat.

Impresionante sunt și dunele de nisip din Caraorman, așezate transversal pe direcția de curgere a Dunării. Acestea reprezintă porțiuni din cordonul inițial care a blocat golful Tulcea, transformandu-l într-o lagună, care ulterior s-a colmatat și a dat naștere Deltei Dunării. Dunele de nisip de origine marină au înălțimi de până la șapte – nouă metri.

Insula Popina este o insulă calcaroasă, situată pe Lacul Razim, cu o suprafață de 102,5 ha, declarată rezervație naturală pentru flora și păsările care se întâlnesc aici. Insula a apărut în anul 1897, la sud de vărsarea brațului Sf. Gheorghe.

Lacurile Roșca, Merhei și ghiolurile din jur au zeci de plauri care găzduiesc mari colonii de pelicani, egrete, stârci, tigănuși, lopătari.

Lacurile Zatoane sunt locuri de pasaj, de popas și de clocit pentru lebedele mute, stârcii albi, roșii și galbeni, pentru țigănuși și lopătari.

Complexul lagunar Razim – Sinoe, o componentă a rezervației, este situat în sudul Deltei Dunării și ocupă o suprafață de 1145 km pătrați, din care suprafața lacurilor este de 863 km pătrați.

Așezări vechi, cetăți și vestigii în apropiere de Delta Dunării

Cetatea Histria ruine
Cetatea Histria ruine

Cetatea Histria se află pe malul Lacului Sinoe și a fost prima colonie greacă de pe țărmul Mării Negre, precum și cel mai vechi oras de pe teritoriul României. A fost înființată în sec. al VII-lea înainte de Hristos și părăsită în secolul VII după Hristos. Întemeiată de negustori și navigatori greci, cetatea Histria a avut o dezvoltare neîntreruptă atât în perioada greacă, cât și în cea romană, fiind multă vreme cel mai important centru economic de la gurile Dunării. După ce golful Halmyris începe să se împotmolească cu nisip, ieșirea directă la Marea Neagră este întreruptă, iar marinarii și negustorii încep să o ocolească. Cetatea Histria va fi definitiv abandonată după invazia avarilor care distrug o mare parte din așezare.

Cetatea romană de la Halmyris se găsește pe teritoriul actualei localități Murighiol, la 2 km de sat. Aici a fost „satul mariarilor”, aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moesica. În cripta bisericii din cetate au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion.

Cetatea Enisala sau Heracleea este situată lângă localitatea cu același nume, pe un deal calcaros, care domină zona lacurilor Razelm și Babadag. Cetatea este situată într-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolitică până în evul mediu și care impresionează prin mărimea si soliditatea zidurilor. Ea a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat.

Delta Dunării, un paradis care merită vizitat în orice anotimp
Cetatea Argamum ruine

Cetatea Argamum a fost întemeiată la mijlocul sec. VII a.Chr. tot de către grecii din Asia Mică cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Ruinele cetății se află la capul Doloșman, lângă Jurilovca.

Curiozități despre Delta Dunării, cel mai tânăr pământ românesc

Delta Dunării este doar a doua cea mai mare deltă din Europa, este singura denumită rezervație a biosferei și cea mai bine conservată deltă de pe continentul european.

Mai mult de 50% din rezervația biosferei este intactă. Delta Dunării a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anii 1990 și mai multe zone sunt interzise turiștilor. Suprafața Deltei Dunării crește anual cu aproximativ 40 de metri pătrați.

În Deltă, se află cea mai însorită localitate din România, și anume orașul Sulina. Această localitate este situată la cea mai joasă altitudine din țara noastră.

Delta Dunării, un paradis care merită vizitat în orice anotimp

Stufărişul din Delta Dunării ocupă 1.750 kilometri pătraţi și reprezintă cea mai mare suprafaţă compactă de stufăriş de pe glob.

Delta Dunării este cea mai bogată zonă piscicolă din România, cel mai mare peşte, un morun de 882 de kilograme, fiind pescuit în 1980 la Sfântu Gheorghe, iar cel mai mic peşte, cu o lungime de 3,2 cm, întâlnindu-se la Gura Portiţei.

Singurele păduri de nisip din România se întâlnesc doar în Delta Dunării, și anume pădurile Letea şi Caraorman. În Pădurea Caraorman, în locul numit Fântâna Vânătorilor, trăiește cel mai bătrân stejar, de circa 400 de ani, cunoscut drept „Stejarul îngenuncheat”.

Cea mai mare pasăre din deltă este pelicanul creţ, specie protejată la nivel european. Anvergura aripilor sale are 320 centimetri, iar o pasăre adultă poate ajunge la 13 kilograme.

Cel mai mare fluture identificat în Deltă este ochi de păun de noapte, care are o anvergură a aripilor de 18 cm.

  • Vezi cele mai frumoase pasari din Delta Dunarii!
  • Vezi și: Locuri de vizitat în Romania. 50 de obiective turistice pentru un an întreg!

    Citeşte şi care sunt afluenții Dunării!

    Google News Urmărește-ne pe Google News

    Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
    Abonează-te la newsletter
    buton