Pentru că nu mai aveam răbdare până la premiera comediei româneşti ”Domestic”, i-am adresat câteva întrebări despre cum au decurs filmările producătoarei acestuia, Monica Lăzurea-Gorgan. Răspunsurile ei m-au convins că ”Domestic” este un film pe care trebuie neapărat să-l văd, ceea ce recomand tuturor.
”Domestic” este al treilea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, după ”Pescuit sportiv” şi ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” şi a fost prezentat pentru prima dată publicului astă-iarnă, la Slamdance, în Statele Unite. Din distribuţie fac parte Ioana Flora, Clara Vodă, Gheorghe Ifrim, Dan Hurduc, Adrian Titieni şi fiica sa, Ariadna, iar pe lângă actori, apar o mulţime de animăluţe: un iepure, un porumbel, o găină, un câine şi o pisică.
Filmul a avut premiera românească pe 22 martie. În revista Unica de martie, poţi citi mai multe despre această producţie, cât şi despre alte filme care au premiera în această perioadă.
Cat timp au durat filmările?
Filmările au durat 24 de zile, iar pregătirile 24 de luni. Munca pentru un lungmetraj începe cu mult timp înainte; noi dezvoltăm proiectul ”Domestic” din 2010 şi uite, îl lansăm în 2013, iar ăsta-i un caz ok. Sunt lungmetraje care se întind pe multţ ani până vezi filmul în cinema. Asta se întâmplă, în cele mai multe cazuri, din cauza finanţărilor care se obţin foarte greu.
Au aparut incidente pe parcurs?
Nu am avut parte de incidente remarcabile nici în timpul filmărilor, nici înainte, nici după. Echipa de filmare a fost grozavă: regizorul Adrian Sitaru – o bucurie să lucrezi cu el, actorii – încântaţi să încerce cadre-secvenţă lungi de 10 minute, necuvântătoarele – la fel: deschise la experienţe noi, curioase şi pofticioase.
Cât şi cum te-ai implicat în alegerea locaţiilor de filmare, a decorurilor?
”Domestic” a fost filmat în proporţie de 95% în decorurile construite special pentru film. Scenograful Cristian Niculescu a gândit decorurile după lungi discuţii cu regizorul, directorul de imagine Adrian Silişteanu şi subsemnata.:) Ne-am dorit un decor uşor stilizat, plin de culoare şi diferit faţă de filmele anterioare ale lui Adrian Sitaru. Scenografia este o zonă care-mi place în continuare foarte mult, o zonă generoasă din punct de vedere creativ. Am făcut scenografia pentru scurtmetrajele ”Lord” şi ”Colivia” şi pentru lungmetrajul lui Adrian Sitaru „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”. Este o muncă extrem de interesantă, însă cu un consum mare de energie.
Există o scenă filmată la cimitir. Aţi avut nevoie de aprobări speciale? Nu v-a apostrofat nicio babă?
Să ştii că nicio babă nu s-a luat de noi. Sau poate doamnele acelea în negru care tot apăreau, parcă ne suflau în ceafă, nu ziceau niciun cuvânt, ne priveau fix şi insistent şi apoi dispăreau ca în ceaţă să fi fost nemulţumite că am filmat o noapte întreagă în cimitir? Nu-mi dau seama
Care dintre personajele animale a creat dificultăţi la filmări? Care a fost greu de procurat, hrănit, adăpostit? Care n-a stat la cameră, necesitand multe duble pentru aceeaşi scenă?
Sa le luăm pe rând…
Pisica Ţiţi era impecabilă la cadru, nu conta dacă erau 10 sau 20 de duble, era concentrateă pe ce are de făcut şi o făcea bine. Dar, după filmare, în culise, numai mâinile foarte zgâriate ale lui Alex, asistentul de producţie, puteau să spună mai multe.
Câinele Patrocle a fost foarte bun, cooperant şi deştept, a cântat în mijlocul cadrului când nu ne aşteptam, a încercat să miroasă pisica exact când trebuia, a vrut să atace canarul exact la replica bună etc.
Găina Coco a avut două zile de repetiţie cu Clara Vodă, după care s-a prins ea cum stă treaba cu filmatul şI, când era mai obosită, numai să ne facă în ciudă, se uita în cameră.
Porumbelul Bobby prefera să stea numai cu Dan Hurduc, băiatul de 9 ani care joacă rolul lui Alin.
Iepurele Cezar – aici a fost un casting greu. Orice iepure adus regizorului era refuzat de acesta. Nu se potrivea nuanţa blănii cu brief-ul dat de regizor. Până l-am sunat pe {tefan, vecinul meu de 7 ani de la Brăneşti, rugându-l să ne împrumute cei doi iepuri pe care îi creştea cu mult devotament. Au fost iepurii aleşi de regizor. Dar apoi a trebuit să se aleagă între doi iepuri, unul încăpăţanat, altul fricos. În final, l-am ales pe cel care muşca mai puţin degetele actorilor.
CONCURS: In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intra si castiga!
https://on.fb.me/XeIJVO