De unde vin numele lunilor anului

.
Ne uităm în calendar de atâtea ori pe zi, pentru a ne programa întâlniri, vacanțe sau vizite la doctor. Oare ați fost atenți la numele lunilor pe care le încercuiți? Oare de unde vin numele lunilor anilor?

Citește și Calendarul sexual al cuplului

Ianuarie

Denumirea primei luni a anului este dată de zeul roman, Ianus, zeul ușilor și porților. Ianus este reprezentat ca fiind o zeitate cu două capete care privesc în sensuri opuse. Festivalul care îl celebra pe Ianus avea loc întotdeauna loc în preajma primei luni a anului, așa că aceasta a primit numele de Ianuarie.

Februarie

Utima lună a iernii este numită după feststivalul pruificării, Februa (Lupercalia). Festivalul era numit după zeitatea romană Februus ce reprezenta purificarea.

Martie

Prima lună a primăverii poartă numele lui Marte, zeul războiului. De ce a fost asociată această lună acestui zeu? Pentru că luna martie era perioada perfectă pentru a începe războaie, întrucât vremea devenea suficient de caldă.

Aprilie

Afrodita, zeița dragostei și a frumuseții, se pare că deținătoarea lunii aprilie. Numele de aprilie vine de la cuvântul latin apeire, ceea ce înseamnă a se deschide (referire la faptul că aprilie este luna în care încep să înflorească pomii).

Mai

Zeița primăverii și creșterii, Maia este responsabilă de denumirea acestei luni. Maia înseamnă “măreața”.

Iunie

Prima lună a verii este numită după zeița Iuno, zeița mariajului și a bunăstării femeilor. De aceea, se crede că mariajele încheiate în această lună sunt nocoroase și trainice.

Iulie

În antichitate, această lună era numită quintilis (a cincea lună) pentru că martie era considerată prima lună a anului. Iulius Caesar s-a născut în această lună, așa că mai târziu a denumit luna cu numele său.

August

Sextilis (a șasea lună) era denumirea mai vechi a acestei luni. Mai târziu, Augustus Caesar s-a născut în această lună și a decis ca luna să se numească august.

Septembrie

Septembrie vine de la cuvântul latin septem (șapte) pentru că în primele calendare prima lună era martie.

Octombrie

Octo( opt) este cuvântul latin de la care provine numele acestei luni. În calendarul roman era cea de-a opta lună a anului (nu a zecea cum este acum).

Noiembrie

Cuvântul noiembrie este un derivat al cuvântului novem, ce înseamnă cifra nouă. Numele său nu s-a schimbat atunci când au fost introduse lunile ianuarie și februarie.

Decembrie

Decem (zece) este cuvântul latin de la care provine numele ultimei luni a anului. În prima lună de iarnă, romanii serbau pe zeul Neptun, zeul mărilor.

Citește și Sărbători calendaristice şi semnificaţia lor: Sânzienele sau Drăgaica

Descoperă cele mai frumoase legende și povești despre lunile anului.

Sursa foto 123rf

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton