Unul dintre cele mai așteptate momente din ziua nunții este tăierea tortului, tradiție ce datează încă din Roma Antică. În acea perioadă, se pregătea o pâine specială pentru acest eveniment și era ruptă apoi deasupra capului miresei.
Citește și – Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat. Patru tradiții de nuntă explicate
Momentul a fost apoi înlocuit în Anglia Medievală, de „ceremonia sărutului”. În timpul ceremoniei, oaspeții trebuiau să formeze un teanc din bucați de prăjituri, iar mirii trebuiau să se sărute deasupra acestuia.
Începând cu secolul XVII, invitații au început să fie serviți din prăjitura miresei. Tortul modern a fost introdus abia în secolul al XIX-lea.
Semnificația tortului a existat întotdeauna, chiar dacă a fost într-o continuă schimbare. În Roma, bucata de tort tăiată simboliza pierderea virginității miresei și faptul că mirele va deveni capul familiei.
Despre cuplurile care terminau cu succes „ceremonia sărutului” se spunea că vor avea mulți copii. În trecut, tortul miresei conținea un inel din sticlă și se spunea că cea/cel care îl va găsi va fi urmatoarea/ul care se va căsători.
Tradiția spune că prima bucată de tort trebuie să fie tăiată de miri, gest ce simbolizează prima sarcină împreună din căsătorie și demonstrează angajamentul acestora de a se sprijini necondiționat.
Servitul reciproc este al doilea act pe care mirii îl fac împreună, după tăierea desertului. Primul va fi mirele, care o va servi pe mireasă și apoi mireasa pe mire. Acest moment este unul romantic şi dulce şi reprezintă un angajament prin care cei doi se asigură reciproc că vor avea parte de dragoste şi afecţiune pe parcursul căsniciei.
Acest obicei a evoluat în zilele noastre. De multe ori, cuplurile preferă să se mânjască cu tort pe față sau chiar să pornească o „bătaie” în toată regula cu tort, joc ce simbolizează autoritatea pe care o are fiecare în căsnicie.
Citește și – 10 tradiţii de nuntă cu adevărat ciudate
Foto – 123rf