Suflatul în lumânările de pe tort la ziua de naștere reprezintă unul dintre cele mai răspândite obiceiuri din lume. Vine atât de natural și este atât de asimilat încât puțini cunosc originea acestei tradiții.
Citește și – Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat. Patru tradiții de nuntă explicate
Obiceiul își are originile în Germania secolului al XVIII-lea când, în cadrul petrecerii denumită „Kinderfest”, pe dulcele copilului sărbătorit erau puse două lumânări, una pentru a reprezenta lumina vieții sale, iar cealaltă care simboliza anii următori. Flacăra trebuia să ardă pe tot parcursul zilei, iar atunci când lumânarea se consuma era înlocuită cu alta.
La sfârșitul zilei, lumânările trebuiau stinse dintr-o singură suflare și se credea că fumul rezultat îi va transmite lui Dumnezeu dorința la care se gândea sărbătoritul în momentul suflării în lumânările de pe tort.
Cu toate acestea, Germania nu este singura posibilă origine a lumânărilor pe tort pentru sărbătorirea zilei de naștere. O altă versiune a cercetătorilor ne conduce în Grecia antică. În acele timpuri, se ofereau zeiței Artemis prăjituri cu formă rotundă, care simbolizau ciclul anual complet, și cu lumânări pe ele. Flacăra lumârilor trebuie stinsă dintr-o singură suflare pentru ca fumul care ieșea să ajungă la divinitate, purtând cu el dorințele muritorilor.
În cărțile sacre din multe religii ale lumii se arată că literele sau cuvintele scrise pe o bucată de mâncare au darul de a dărui puterea semnificației lor persoanei care o consumă. Poate și din acest motiv, neconștientizat uneori, se obișnuiește să se scrie „La mulți ani!” pe tortul aniversar.
Pentru mult timp, sărbătorirea zilei de naștere și tradiția de a sufla în lumânări au fost considerate păgâne, dar în vremurile noastre s-a șters din memorie ritualul antic, iar aceste obiceiuri au devenit ceva obișnuit în întreaga lume.
Citește și – Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Foto – 123rf
Ultima modificare martie 31, 2022 5:05 pm