Poate ai observat că în timpul unui zbor cu avionul când cumperi produse alimentare ambalate că acestea vin de cele mai multe ori umflate, pline de aer, de parcă aerul s-a dilatat în interior. Poate ți s-a întâmplat să observi și sticlele de plastic care se comprimă (se strâng) pe măsură ce te apropii de aterizare. Care este fenomenul din spatele acestor fenomene ciudate?
Totul are o explicație logică, una fizică de fapt.
Când te afli cu picioarele pe Pământ, presiunea care apasă pe corpul tău este undeva la 6 kilograme pe 6 cm pătrați. Această presiune vine de la moleculele de gaz din jurul nostru ce sunt atrase de forța gravitațională. Nu observi și nici nu simți asta pentru că organismul tău reacționează cu aceeași forță.
Pe măsură ce te îndepărtezi de Pământ, gravitatea scade și moleculele de gaz nu mai apasă la fel. În afara atmosferei nu se mai simte gravitația și nici moleculele de gaz nu mai există.
Vârful Everest are 8.848 m, iar alipiniștii au nevoie de oxigen suplimentare pentru ca organismul lor să reziste acolo. Avionele sunt presurizate pentru altitudinea de 2500 m unde nu avem nevoie de oxigen suplimentar, deși zburăm la peste 10.000 m. Această presurizare duce ca aerul din interiorul ambalajelor de la bordul avionul să se dilate făcând ca ambalajele să pară umflate.
Îm timpul unei depresurizări, de deasupra scaunelor pasagerilor vor cădea măști de oxigen, pentru că diferența de presiune între cea de afară și cea din interior începe să ne afecteze sănătatea.
Când aterizăm, presiunea din avion este mai mică decât cea din exterior, așa că aerul dintr-o sticlă de plastic închisă va începe să se contracte pentru că aerul din exterior începe să apese pe ambalajul sticlei cu o presiune mai mare decât a aerului din interiorul sticlei.
Sursa foto 123rf
Citește și De ce nu există rândul 13 în avion
Ultima modificare martie 7, 2022 3:41 pm