În cazul ambelor scrieri, numele începe cu „Je”, care devenea un „i” lung. Iar astăzi noi scriem Iisus cu doi ”i”, în loc de Isus, pentru ca pronunțarea numelui să fie cât mai aproape de forma originală, în care ”i-ul” era foarte lung.
Citește și: Cum îți pregătești corpul pentru Paște
Un alt motiv pentru care teologii ortodocși de la noi au considerat necesară această grafie a fost faptul că, în vremurile în care a trăit Iisus, numele său era foarte popular în Palestina, la fel cum la noi era ”Ion”. Astfel, pentru a face o distincție clară între alți purtători ai acestui nume și Fiul lui Dumnezeu, s-a ales la scrierea numelui lui Iisus cu doi ”i”.
Totuși, dicționarele limbii române oscilează între cele două forme. Lingviștii sunt împărțiți în privința scrierii numelui lui Iisus. Iar Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic, ediția a II-a, revizuită și adăugită, arată că ambele forme sunt corecte.
Vezi și când se scrie o dată și când e corect să scrii odată (legat)!Și pentru că aceeași problemă o ai și despre cum se scrie corect nici o sau nicio, ai soluția de la noi!
Foto: 123rf.com