Purtarea verighetei este o tradiție care datează de sute de ani, fiind considerată un simbol al iubirii dintre parteneri, angajamentul față de aceștia și dovada jurămintelor de căsătorie. Totuși, de ce trebuie să purtăm verighetele pe mâna stângă?
Citește și – De ce trebuie să porți verigheta pe inelar: o teorie emoționantă
În tradiția egipteană, prima cultură care a crezut în căsătorie ca fiind un legământ pe viață între două persoane și prima cultură care a oferit căsătoriei un statut juridic, viitoarea mireasă purta inelul pe mâna dreaptă înainte de căsătorie, iar apoi îl schimba pe mâna stângă în timpul ceremoniei pentru a marca statutul.
Tradiția purtării verighetei pe mâna stângă a apărut din convingerea egiptenilor conform căreia vena din mâna stângă ajunge direct la inimă. Primele verighete durabile erau confecţionate din fier, ca soluţie de înlocuire a verighetelor realizate din ierburi vegetale în Egiptul Antic. Mâna stângă este considerată a fi o „mână a inimii”, fiind de aceeaşi parte a inimii, nepermiţând purtătorului să işi piardă dragostea pentru partener.
Cu toate că verigheta este plasată pe mâna stângă, în majoritatea culturilor, există și câteva excepții în care verigheta este purtată pe mâna dreaptă.
Iată și alte lucruri interesante pe care nu le știai despre inelele de căsătorie:
- Primul inel de logodnă, care este de fapt și cel mai mic, a fost oferit Prințesei Mary, fiica lui Henry al VIII-lea, pe când aceasta avea doar doi ani.
- În SUA, se folosesc anual 17 tone de aur doar pentru fabricarea verighetelor.
- În prezent, în multe țări, cum ar fi Norvegia, Rusia, Austria, Germania, Polonia și Spania, verighetele se poartă pe mâna dreaptă.
- În cultura evreiască, bărbatul pune verigheta pe degetul mijlociu al miresei, ci nu pe inelar, așa cum suntem noi obișnuiți.
- În Biblie, verigheta apare sub denumirea de „inel de sigiliu”.
Citește și – Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat. Patru tradiții de nuntă explicate
Foto – 123rf
Ultima modificare martie 7, 2022 4:08 pm