Este cunoscut obiceiul militarilor de a duce mâna la tâmplă atunci când salută un alt camarad sau când prezintă onorul, însă puțini sunt cei care știu semnificația acestui ritual onorific.
Citește și – Originea celor mai răspândite superstiții
Obiceiul își are originea încă din Evul Mediu, în întrecerile cavalerești. În cadrul acestor turniruri, cavalerii își alegeau câte o femeie frumoasă în numele căreia luptau. După confruntare, câștigătorii erau premiați de organizatori. În timp ce își primeau trofeele, cavalerii duceau mâna la frunte, gest ce simboliza că își apără ochii de strălucirea orbitoare a frumuseții celei pentru care luptase.
Cu timpul, gestul a devenit o formă de respect și a fost preluat ca salut în regulamentele militare.
De exemplu, în armata britanică s-a îmbrăţişat această tradiţie în rândul personalului şi al subofiţerilor în semn de respect, când îşi dădeau şi caschetele jos în prezenţa unui grad important.
Militarii britanici au adoptat apoi un salut care presupune poziţionarea mâinii în dreptul tâmplei, cu palma în sus, acelaşi pe care îl folosesc şi ofiţerii Forţelor Aeriene Regale. Marina Regală Britanică foloseşte o altă versiune, în care palma este orientată în jos, pornind de la ideea că mulţi dintre cei care lucrează pe vapoare au palmele murdare, iar afişarea lor ar fi o ruşine.
Salutul militar și-a păstrat importanța deosebită de-a lungul timpului. În 2014, președintele SUA, Barack Obama, a fost criticat după ce a salutat un ofițer de marină în timp ce ținea un pahar de cafea în cealaltă mână. „Mai bine nu saluți deloc decât să saluți prost”, a declarat atunci un reprezentant al Pazei de Coastă.
Citește și – Dieta soldaților americani. Cum slăbești în trei zile
Foto – Shutterstock