De ce nu trebuie să le urezi oaspeților „Poftă bună!” la masă

.
Samuel Briatore, preşedintele Academiei Italiene de Etichetă, a ilustrat cele mai frecvente erori şi explică cum trebuie să ne comportăm la masă, în conformitate cu regulile etichetei.

Deși majoritatea oamenilor cred că a spune „poftă bună!” este un act de curtoazie, Briatore spune că este, de fapt, un mod greșit de a începe masa.

Francezii nu spun niciodată oaspeților „bon appetit” pentru că această expresie înseamnă urarea de a avea o bună digestie. Le poți spune oaspeților expresii precum: „Serviți, vă rog!” sau „Sper că veți fi încântați de bucate!”.

Iată alte reguli de etichetă pe care trebuie să le respecți la masă:

  1. Tacâmurile

Nu sprijini niciodată tacâmurile cu bazele pe fața de masă. În timpul pauzelor din mâncat, tacâmurile TREBUIE plasate în farfurie cu lambourile în jos, poziţia exactă este indicată de ora ceasului 20:20. După masă, tacâmurile sunt plasate cu clapele în sus, paralele cu ora 6.30.

  1. „Noroc!”

Majoritatea oameilor cred că este corect să ciocneşti paharul şi să spui „noroc!”, dar şi în acest caz este un obicei greșit. Eticheta spune că paharele sunt ridicate cu un mic şi discret semn din cap. Dacă cineva vrea să facă o urare, atunci aceasta trebuie să fie cel puţin sinceră şi motivată.

  1. Brânza și ouăle

Cuţitul ar trebui să fie utilizat numai pentru tăiat, oul şi brânza moale pot fi tăiate cu furculiţa, deci nu este nevoie de cuţit.

  1. Măslinele

Este permisă folosirea degetelor dacă se găsesc pe un platou drept garnitură sau alături de alte aperitive. Dacă se află în salate măslinele se mănâncă cu ajutorul furculiței. Dacă se întâlnesc într-un cocktail, cum este și cazul unui martini, paharul se va ridica până când măslina alunecă în gură.Varianta elegantă de a elimina sâmburele se face cu ajutorul furculiței astfel: se aduce furculița la gură, se plasează sâmburele și se depozitează pe marginea farfuriei sau pe o alta special adusă la masă pentru depozitarea resturilor.Sâmburele se poate elimina discret folosindu-ne de degete astfel: se plasează în mâna stângă, ținută sub formă de căuș și apoi îl punem pe farfurie cu ajutorul degetelor.

  1. Șervețelele

Nu folosi șervețelul pus pe picioare pentru gură. Trebuie utilizat de fiecare dată când se decide să se ia o înghiţitură de apă sau de vin. Este neplăcut la o masă oficială să se vadă unsoare pe paharele oaspeţilor, sau amprenta buzelor.

Citește și – Bunele maniere la birou

Citește și – 7 reguli de bun simț pe care le încalci zilnic

Foto – Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton