Raluca Hagiu, redactorul-șef al revistei Unica, a fost ieri seară la deschiderea Art Safari, cea mai mare expoziție de artă din România, și vă spune de ce s-o vizitați în weekend.
De ce e cool să mergi la Art Safari? Ok, e cea mai mare expoziție de artă din România, dar… După insuficiente ore de somn și o zi de lucru destul de plină, m-am dus la Art Safari hotărâtă ca în jumătate de oră să părăsesc elegant incinta și să iau în serios arta zenului și a somnului de frumusețe… Am reușit să plec după două ore și nu pentru că n-aș mai fi avut lucruri de descoperit, ci pentru că o zi întreagă pe stilettos dăunează grav… vederii.
M-am pierdut prin aglomerația din labirintul Palatului Dacia-România, de pe Lipscani, în pavilioanele cu artă de patrimoniu, modernă și contemporană, am descoperit artiști noi și am primit mesajul ăla enervant pe telefon, „Cannot Take Photo” (ups, nu mai e spațiu pentru poze). Hm, oare turiștilor japonezi li se întâmplă vreodată asta? 🙂
N-aș vrea să vă faceți o impresie greșită. Dacă mă puneți în fața unui tablou nu pot să vă explic care-i sunt influențele sau ce-a vrut să zică artistul întocmai. Dar vibrez la o compoziție armonioasă, la un mesaj, chiar dacă nu-l decodific în detaliu, la esteticul care-mi mișcă sufletul. Prima impresie este emoțională, a doua rațională. Deci, nu, nu trebuie să fii critic de artă ca să te bucuri de un tablou care vorbește cu tine.
La Art Safari poți admira o expoziție centrală de 350 de opere în cinstea Centenarului Dada, 5 colecții private expuse în premieră și operele a 60 de galerii din țară și străinătate, un număr impresionant după părerea mea.
Ce mi-a rămas în minte? „Dimineața în pat era doar o urmă de parfum”, al lui Mihai Tarași (care a realizat tabloul în tonuri de alb după urma iubitei și l-a parfumat cu esența ei preferată – nu știu voi, dar pentru mine ăsta e genul de experiență pe care mi-ar plăcea s-o trăiesc în viața asta), „Le Maitre Zen”, a cărei atracție indiscutabilă este direct proporțională cu prețul, a lui Georges Maziliu și, în general, operele lui și „Sfârșitul lumii așa cum l-am visat eu”, al Suzanei Dan, care își expune reveriile cromatice la Viena. Desigur, sunt mult mai mulți cei care mi-au încântat vederea, de la favoriții Salvador Dali, la Ștefan Câlția, Francisc Chiuariu, sau tentațiile clasice de la Armark, dar nu vreau nici să vă plictisesc, nici să vă răpesc plăcerea de a descoperi singure ce înseamnă Art Safari. Atât vă zic, luați-vă timp și niște pantofi… fără tocuri cui.
O găsiți și pe TheIdealist.ro
Expoziția este deschisă până pe 14 mai, la Palatul Dacia-România, Str. Lipscani, nr. 18-20, lângă BNR. Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Art Safari sau eventim.ro. Un bilet întreg are prețul de 25 lei, copiii sub 12 ani vor intra gratuit, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de un preț preferențial de 15 lei.
Ultima modificare mai 6, 2016 2:34 pm