Vedeta care până mai ieri era asociată automat cu emisiunile de cultură generală a pus pe „hold” televiziunea, în lipsa unei oferte demne de pretenţiile sale şi se dedică muzicii şi afacerilor. A lansat primul album din carieră cu şlagăre româneşti reinterpertate în manieră swing şi dezvoltă o afacere – Acting in Business – alături de actorul Radu Gabriel. Special pentru Unica, numărul de octombrie, Virgil Ianţu se destăinuie.
Citeşte restul interviului în Unica, ediţia print.
Ţi-e dor de televiziune?
Da, e firesc să-mi lipsească. Am petrecut deja mulţi ani în televiziune şi am cunoscut multi oameni de la care am învăţat multe din lucrurile pe care le ştiu acum. Am amintiri şi mai vechi şi mai recente şi satisfacţii enorme din această perioadă. Sper să revin în zonă, dar ca de obicei, nu oricum sşi nu oriunde.
Ai ales să colaborezi cu George Natsis şi Adrian Despot pentru primul tău album, care va conţine integral şlagăre româneşti …
Da. Este o alegere perfectă. Cred în întâlniri ce se petrec la un moment dat şi care, pe lângă placerea de a trăi experienţe frumoase împreună, în timp, se dovedesc a fi extrem de importante pentru tine, şi nu numai.
Pe domnul Natsis l-am cunoscut tot alături de Adrian Despot într-o scurtă colaborare comună. Ca să vezi…destinul. Mai apoi, am discutat despre ce aveam de gând să fac şi am descoperit că gândim şi simţim la fel şi fapta s-a înfăptuit. Când am ascultat aranjamentele scrise de domnul Natsis, am realizat cât de norocos sunt. Este o creaţie extraordinară şi rezultatul unei munci serioase şi pe fondul unui talent cum rar găseşti.
Cu Adrian m-am apropiat în perioada în care umblam prin ţară în casting pentru Megastar, show la care noi eram în juriu. Am profitat puţin de prietenia noastră şi m-am bucurat de ajutorul lui tehnic, organizatoric, muzical-artistic şi trebuie să recunosc faptul că a fost un ajutor fără de care nu reuşeam să fac acest album aşa cum a ieşit. Nu e un text de complezenţă pentru nici unul dintre ei. Le mulţumesc tare şi sincer!
Am văzut că dezvolţi şi un program de training – Acting in Business, alături de Radu Gabriel. Cum v-a venit ideea să atacaţi şi zona corporate?
Cred că domnul Radu Gabriel, în calitate de actor şi profesor, poate face multe lucruri pentru cei care vorbesc des în public. Are experienţa pedagogică şi o experienţă mare de scenă. Aici am gaăsit lucruri comune între noi doi. Eu am avut ocazia să lucrez în perioada Conservatorului cu profesori buni de canto, am facut si eu lectii de dicţie la randul meu, iar pe scena sunt începând de la şase ani.
Aşadar, ar fi păcat sa nu împărtăşim ceea ce am învăţat şi noi de la alţii.
Cât de mult se poate merge pe „acting in business”?
În orice expunere publică, prezentări, conferinţe, pentru a fi credibil, ascultat şi respectat trebuie să ţii cont de mai multe lucruri extrem de importante. Ţinuta potrivită, atitudinea, mimica, intonaţia, frazarea şi încredera în sine sunt elemente ce te pot îndrepta spre un moment de succes, sau dacă ele lipsesc, e ca şi când ai vorbi unei săli goale. Eu am simţit că cei din zona business îşi doresc să înveţe şi realizează că la un anumit nivel, trebuie să fii atent la detalii.
Cum se simte un artist printre businessmani?
Când ajung să ne cunoască şi să lucreze cu noi, devin mult mai deschişi, umani şi fără nod la cravată. Îşi dau seama cât de important este să te comporţi normal, firesc, lucru pe care îl vad la noi. Aşadar noi ne simţim bine când reuşim să-i scoatem din birouri de care oricum şi ei sunt sătui şi să petreacă o zi într-o cu totul altă atmosferă.
Ai propriul tău site, unul de lifestyle pentru bărbaţi (şi nu numai) – www.virgiliantu.ro . Putem vedea acolo o oglindire a propriilor tale preferinţe? E un site de autor?
Este un site care mă reprezintă. Sunt subiecte, idei, oameni, lucruri pe care le întâlnesc zilnic şi pe care vreau să le împărtăşesc şi cu alţii. Aş vrea ca oamenii să mă cunoască şi altfel decat ca pe un produs de televiziune, să simtă că nu sunt doar o imagine.
Cum ar trebui să arate bărbatul român rafinat?
Rafinamentul vine din educaţie, din preocuparea de a te autoşlefui. El se învaţă, dar pe un anumit fond. Rafinamentul nu trebuie să fie un deget în ochi, ci o stare firească, plină de decenţă şi normalitate. Mi-e greu acum să fac o descriere a omului rafinat, romaân, chinez, uzbec sau francez.