În cele mai multe zone ale țării, de Sfântul Nicolae, copiii primesc în ghetuțe un cadou format din dulciuri și fructe.
Cei mai mulți dintre noi ne amintim de merele, portocalele și bananele pe care le primeam în ghetuțe, în fiecare an de 6 decembrie, ziua Sfântului Nicolae. Oare de unde vine această tradiție?
De unde vine tradiția de a oferi portocale de Sfântul Nicolae
Cei mai mulți cred că fructele au devenit un cadou special din cauza perioadei de dinainte de Revoluție când fructele exotice (portocalele, bananele) erau destul de rare, așa că erau văzute ca fiind un cadou perfect. În acest fel, orice copil găsea ceva în ghetuțe de Sfântul Nicolae, chiar dacă familia era săracă.
De fapt, adevărul este altul. Tradiția fructelor în ghetuțe este mult mai veche. Înainte ca Sfântul Nicolae să devină sfânt, a fost episcop. O poveste spune că, demult pe când Nicoale se plimba într-un sat a auzit de un pantofar care, depășit de datorii urma să renunțe la cele 3 fiice.
Sfântul Nicolae a aruncat în aceea seară, 3 saculeți cu aur prin fereastra deschisă a casei pantofarului. Unul dintre săculeți a ajuns pe jos lângă sobă, altul într-o gheată și unul într-o șosetă lăsată la uscat. Dimineața, familia pantofarului a găsit săculeții cu aur și s-au bucurat de milostenia Sfântului.
Deci, a oferi o portocală de Sfântul Nicolae înseamnă a sărbători generozitatea și grija pentru alții. Portocalele reprezintă săculeții cu aur pe care i-a dăruit Sfântul Nicolae pantofarului.
Sursa foto Shutterstock
Citește și EXCLUSIV. Cadouri de la stat, de sărbători, pentru copiii din familiile sărace
Citește și 7 cadouri de beauty sub 100 lei
Ultima modificare decembrie 5, 2023 11:30 am