Tradiționala uniformă a medicilor, halatul alb, este folosită de peste 100 de ani în lumea medicală. El a fost utilizat pentru prima dată de medicul englez Joseph Lister, care a dezvoltat o întreagă teorie a proprietăților antiseptice a halatului alb.
La începutul secolului trecut, în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, care a ucis aproximativ un milion de oameni, a început folosirea în masă a halatelor albe. Dar de ce culoarea halatului este de obicei albă ci nu albastră sau verde, spre exemplu?
Halatul alb are din start două avantaje din punct de vedere al igienei. Petele de sânge sau de murdărie sunt ușor de observat și, în plus, albul nu ridică probleme în sterilizarea la temperaturi foarte înalte.
De asemenea, în secolul trecut profesionalismul chirurgilor era determinat de aspectul halatelor albe. Astfel, calitatea intervenției chirurgicale efectuate era determinată de prezența sângelui pe îmbrăcăminte.
Un alt motiv pentru care medicii poartă halate albe este dată de știința culorii – colorimetria. Cu siguranță ați observat cum se schimbă starea noastră de spirit în dependență de culoarea pe care o vedem. Potrivit colorimetriei, culoarea albă predispune persoana la dăruire, deschidere, plinătatea gândirii, unitate, integritate și puritate. Adică, are un efect benefic asupra pacienților.
Albul rămâne o culoare asociată cu puritatea, seriozitatea și perfecțiunea. Halatul alb a devenit un simbol al profesiei medicale și conferă oricărui purtător o dimensiune respectabilă.
Același halat a ajuns, în timp, să inspire teamă în rândul pacienților. Într-un articol publicat în „The Journal of the American Medical Association” (JAMA) se vorbește chiar despre o afecțiune numită hipertensiune de halat alb. Potrivit JAMA, mulți dintre medicii pediatri și cei psihiatri au renunțat la tradiționalul halat alb pentru a nu-și neliniști pacienții. Copiii asociază în general halatul alb cu injecțiile și durerea, motiv pentru care plâng și sunt agitați în prezența pediatrului. Și medicii psihiatri au observat că halatul alb produce o stare de nervozitate pacienților, motiv pentru care mulți dintre doctorii cu această specializare au renunțat la el.
Există, însă, și analize care arată contrariul – faptul că oamenii se simt în siguranță în compania unui medic,totul depinzând, în definitiv, de percepția pacientului față de medicină și doctori în general.
Citește și – De ce poartă medicii halate verzi sau albastre când operează
Citește și – Medicină de urgenţă: Cum îngrijeşti corect plăgile?
Foto – 123rf
Ultima modificare septembrie 27, 2017 3:46 pm