Când eram copii, vacanțele ni se păreau a ține o veșnicie și așteptarea lui Moș Crăciun părea o eternitate.
Oare de ce acum, ca adulți ni se pare că timpul zboară pe lângă noi?
Citește și De ce timpul vindecă sufletele
Această accelerare, se pare că nu are legătură cu faptul că avem vieți pline de responsabilități și griji. Peter Mangan, psiholog, a realizat un studio care arăta că oamenii percep timpul diferit în funcție de vârstă. Acesta a rugat oameni de diferite vârste să estimeze când trec 3 minute. Cei mai aproape au fost tinerii, pe când cei în vârstă au greșit cu 40 de secunde.
Există câteva teorii care încearcă să explice această diferență de percepție. Una dintre ele blamează degradarea ceasului biologic intern. Un metabolism încet înseamnă o respirație mai slabă și un ritm cardiac mai încet. Ca rezultat, viața pare că se desfășoară într-un ritm mai accelerat.
Un copil are un puls mult mai ridicat decât al unui adult. Toate funcțiile lui sunt mai rapide.
O altă teorie blamează informațiile pe care le absorbim din cauza stimulilor. Stimuli noi înseamnă o perioadă mai mare a creierului de a procesa informația și de aceea perioada de timp pare mai mare.
Citește și Ești obosită tot timpul? Ce boală ascunde acest simptom
Asta ar explica cum trăim momentele dramatice sau tragice din viața noastră, de parcă am vedea un film în slow motion.
Deci, pe măsură ce îmbătrânim ne familiarizăm mai mult cu tot ce ne înconjoară și avem tendința să ignorăm micile detalii care s-au schimbat.
Pentru copii, lumea e un spațiu de exploare nou cu experiențe interesante. De aceea, creierul lor măsoară timpul mai încet, creierul își ia timp să analizeze toți stimulii externi.