De ce ne scobim în nas

.
Oricât ne-am preface știm că toți cei din jurul nostru fac asta, se scobesc în nas. Nu e un obicei prea plăcut și este interzis de toate regulile bunului simț.

Ca majoritatea obiceiurilor pe care le avem zilnic, scobitul în nas este unul care s-a dezvoltat în copilărie. Un studiu făcut pe adolescenți de Chittaranjan Andrade și BS Srihari de la Instittutul Național de Sănătate Mintală a arătat că nu contează din ce mediu provenim, dacă suntem bogați sau săraci, toată lumea are obiceiul de a se scobi în nas.

Media acestui obicei nesănătos este de 4 ori pe zi, dar sunt unii adolescenți care au mărturisit că fac asta și de 20 de ori pe zi. Motivele pentru care se scobesc în nas: mâncărime sau pentru a se curăța. Un procent de 12% dintre cei care au luat parte la studiu au recunoscut că fac asta doar pentru că se simt mai bine.

Nu e un obicei sănătos

În afara faptului că unii oameni cu tulburări obsesiv compulsive au ajuns să-și rupă septul nazal sau nările, există riscul local al infecțiilor cu diverși agenți patogeni (Stafilococul auriu).

Rinotilexomania (scobitul în nas) nu este considerată a fi parte din tulburarea obsesiv compulsivă, așa cum este rosul unghiilor.

De ce ne scobim

Momentan, cercetătorii nu au găsit motivul exact. Există multe teorii, una dintre ele ar fi că ne place satisfacția similară pe care o avem după ce facem curat. O altă teorii este că suntem leneși pentru a folosi șervețelele sau batista.

Sursa foto 123rf

Citește și Uită de nas înfundat cu hrean

Citește și David Beckham suferă de tulburare obsesiv compulsivă: “E foarte obositor”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton