”Dacă terapia mea dă roade mai repede, atunci este vorba despre o lipsă acută de somn, și nu despre sindromul Sopite. În cazul pacienților cu sindrom Sopite, durează în jur de 8-10 minute ca pacientul să adoarmă”, a arătat el.
”Ce se întâmplă în organism când ești adormit? Explicația este aceea că adenozina, un produs al metabolismului nostru celular, ajunge prin sânge la creier, iar când se depune foarte multă, atunci ajungi să te simți foarte adormit”, a continuat medicul.
Atunci câmd faci mișcare, nu-ți dai seama cât de somn îți este, însă atunci când organismul tău este într-o stare stabilă, și starea de somnolență poate ”lovi” destul de rău. Această stare este păcălită cu ajutorul cafelei, pentru că în componența cafelei se găsesc același tip de celule ce ajung în receptorii prin care trece și adenozina, blocând astfel pătrunderea adenozinei în sistem.
La fel de des ni se întâmplă ca, atunci când ne așezăm să citim în mijlocul de transport în comun, să ne confruntăm cu o astfel de situație. Tot medicul Michael Breus ne explică ce se întâmplă.
”Nu are nici o legătură cu cititul. Este vorba despre faptul că ești în acel mediu stabil de care vorbream mai devreme și că ești, cel mai probabil, destul de obosit. Dacă vrei să nu mai pățești asta, în metrou, tramvai sau orice altă mașină nu te mai așeza pe scaun. Dacă stai în picioare, vei observa că nu te mai confrunți cu o astfel de situație. Mai bine de atât, în loc să iei transportul în comun, poți să mergi puțin”, sugerează Breus.