De ce ne electrizăm când atingem diverse obiecte

.

Tuturor ni s-a întâmplat să simțim acele senzații neplăcute la contactul cu alți oameni sau cu tot felul de lucruri. Iată de ce ne electrizăm când atingem diverse obiecte.

Scânteia care te curentează atunci când încerci să dai mâna cu cineva sau să atingi diferite obiecte îți creează mereu o senzație neplăcută și are efectul unui mic șoc asupra întregului organism.

„Este vorba de un fenomen cunoscut în fizică, se numeşte încărcare electrostatică. Prin frecarea unor elemente metalice în general acel obiect se încarcă electrostatic, iar în momentul în care intră în contact două corpuri încărcate identic are loc o descărcare electrică” a explicat Valentin Boldea pentru Adevărul.ro.

Practic, descărcarea electrică stimulează terminațiile nervoase la nivelul pielii și este percepută de creier ca un fel de curentare. Aceasta nu poate fi catalogată ca o durere.

Cum să îndepărtezi energia statică

Mediul uscat favorizează apariția acestui fenomen, motiv pentru care ar fi bine să păstrezi un nivel optim de umiditate în casă. Poți pune un pahar cu apă în încăpere sau poți folosi un umidificator. De asemenea, pentru a evita electrizarea, păstrează-ți pielea hidratată.

Evită materialele sintetice

Textilele sintetice sunt principalele lucruri care produc energie statică pentru că absorb mai puțină apă. Le poți înlocui cu bumbacul sau inul, materiale mult mai confortabile, plăcute la atingere, care permit pielii să respire.

Dacă trebuie totuși să porți materiale sintetice și nu vrei să folosești balsam de rufe, setează un program de uscare incomplete la mașina de spălat și lasă-le apoi să se usuce natural.

Există anumite trucuri prin care hainele nu se mai electrizează, cum se întâmplă în cazul puloverelor de lână, eșarfelor sau fustelor.

Prinde de haine ceva de metal, cum ar fi o broșă, un ac sau o agrafă. Mai poți folosi și fixativ, are același efect ca în cazul părului. Dacă te îmbraci în fustă, dă-ți cu o creamă hidratantă înainte. Când nu poți face asta, umezește-ți mâinile și atinge suprafața fustei.

Folosește produse antistatice

Pentru suprafețele din plastic sau lemn, poți folosi produse de curățare antistatice. Există o gamă variată de produse, cum ar fi un pămătuf antistatic, servețele sau spray-uri.

Frecarea este un alt factor care produce energie statică. Târșâitul picioarelor pe covor o să-ți amintească asta. Dacă ai covoare din fibre sintetice, curăță-le cu un spray antistatic. Sau adaugă în apa pe care o folosești pentru a le peria puțin balsam de rufe.

Hidratatează-ți părul

Dacă ai un păr uscat șansele să se electrizeze sunt mari. Lasă-l să se usuce natural după baie sau dacă e musai să pleci imediat, usucă-l la o temperatură scăzută cu un foen cu ioni. Evită să folosești prosopul, încearcă cu un tricou din bumbac.

Folosește perii sau pieptăn cu fire de păr naturale pentru coafat dacă nu vrei ca părul tău să se electrizeze și mai mult. Plasticul este conductor electric și ar fi bine să-l înlocuiești cu lemn sau chiar metal.

O altă soluție pentru părul electrizat, pe lângă fixativ, este folosirea de produse speciale pentru părul uscat, cum este balsamul care nu necesită clătire. Dacă nu ai la îndemână altceva, poți aplica pe mâini și apoi pe păr puțină cremă hidratantă de orice tip.

Citește și: 

8 moduri neobișnuite prin care îți poți controla corpul

Ce spun obiceiurile zilnice despre noi

Sursă foto: shutterstock.com

Ultima modificare decembrie 13, 2022 12:52 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale