Efectele vizuale şi sonore, interpretarea de excepţie a unor actori consacraţi, dar şi imaginea finală realizată prin animaţie digitală, oferă o nouă viaţă unei poveşti clasice.
Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) îşi începe vacanţa de Crăciun cu obişnuitul său dispreţ mărunt, răstindu-se la funcţionarul său credincios (Gary Oldman) şi la voiosul lui nepot (Colin Firth). Scrooge le arată clar că nu are nici cea mai mică intenţie de a se bucura de sărbători şi, ca întotdeauna, pleacă acasă, singur, unde se întâlneşte cu fantoma lui Joseph Marley, partenerul său de afaceri, care a murit.
Marley, care plăteşte în viaţa de apoi preţul pentru propria zgârcenie, speră să îl poată ajuta pe Scrooge să evite o soartă similară şi îi spune că va fi vizitat de trei spirite.
Dar când fantoma Crăciunului Trecut, Prezent şi Viitor îl poartă pe bătrânul Scrooge într-o incursiune menită să îi deschidă ochii, dezvăluindu-i adevăruri pe care el nu prea vrea să le accepte, acesta se vede obligat să îşi deschidă inima şi să repare anii plini de răutate, înainte de a fi prea târziu.
Pentru că subiectul în sine nu aduce nimic nou, iar mesajul este neschimbat de ani de zile- fii mai bun, la prima vedere ai putea spune că avem parte de încă o ecranizare a poveştii clasice publicată de către Charles Dickens în 1843.
Însă, de această dată, în viziunea regizorului Robert Zemeckis, producţia 3D „O poveste de Crăciun” devine o adevărată cursă multisenzorială. Pe lângă un mesaj bine-venit de trezire la realitate, tensiunea creată de efectele vizuale şi sonore (muzica subliniză fiecare emoţie şi fiecare suspans), recomandând filmul mai degrabă adulţilor, decât copiilor.
Deşi ştii deja că lista de distribuţie îi enumără pe Jim Carrey (în patru roluri), Colin Firth, Gary Oldman sau pe Robin Wright Penn, încă de la primele secvenţe te vei întreba dacă nu cumva vei viziona un simplu film de desene animate.
Beneficiind de o tehnologie specială performance capture, care înregistrează digital jocul actorilor, cu camere computerizate ce acoperă un câmp vizual complet şi care le permite acestora să îşi joace rolurile fără costume, fără machiaj şi cu decoruri foarte sumare, „O poveste de Crăciun” ajunge să fie un produs final ce te mişcă, abia după o cosmetizare detaliată a cadrelor prin animaţie digitală.
Premiera în cinematografele din România are loc pe 6 noiembrie 2009.