Dacă ai stat în preajma unei tinere mămici ai observat cu siguranță că aceasta își mușcă gentil copilul, de fălci, de mânuțe, de piciorușe, de gât sau de nas.
De ce avem tendința să mușcăm ceea ce ni se pare drăguț sau simpatic?
Se pare că există un răspuns ce ține de biologie. Antropologul și biologul Gwen Devar a studiat acest fenomen pe 30 de femei care au fost expuse la mirosul bebelușilor și la mirosuri obișnuite.
După o serie de scanări ale creierului s-a evidențiat faptul că o singură parte a creierului se activează la mirosul de bebeluș. Este vorba de aceeași parte a creierului care se activează când savurăm mâncărurile noastre preferate.
Explicația ar fi că ne dorim să mușcăm lucrurile drăguțe pentru că creieruk nostru le asociază cu mâncarea delicioasă.
O altă explicație ar putea veni din regnul animal. Multe animale mușcă fără a face rău, în joacă.
Cercetătorii din cadrul departamentului de antropologie al Universității din California au observat că maimuțele capucin se mușcă ferm, dar fără a face rău în cadrul grupului din care fac parte. Oamenii de știință cred că aceste mușcături ajută maimuțele în a forma legături de alianță și încredere.
Asemenea rudelor noastre, acest tip de mușcătură ar putea fi o formă de a testa și întări relația cu cineva pe care îl iubim.
De ce simțim nevoia să ciupim, să strângem
În afara faptului că uneori ne dorim să mușcăm ceea ce ne place, avem și momente când ne dorim să ciupim.
Un grup de cercetători din cadrul Universității Yale au făcut un experiment în care au arătat poze cu diverse animale unui număr de 90 de oameni. Unele imagini erau neutre, unele amuzante și unele drăguțe. În același timp, participanții au primit și folie cu bule de aer.
În acest fel au găsit legătura dintre agresivitate și drăgălășenie. Participanții ce au văzut imagini cu animale drăgălașe au spart o medie cu 50 de bule de aer mai mult decât participanții care au văzut imagini cu animale amuzante.