Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primești ca părinte este de ce este Soarele galben sau de ce este cerul albastru. Poate că poți da un răspuns evaziv, demn pentru vârsta celui mic, dar rămâne întrebarea fără un răspuns corect. De ce este Soarele galben?
Ce culoare are Soarele
De pe Pământ, Soarele apare ca fiind o minge galbenă. Adevărul este că Soarele emite mai mulți fotoni în culoarea azuriu (cyan) decât în orice altă culoare. Asta ar face Soarele verde, nu? Greșit.
Astronauții care se află pe stația spațială internațională văd Soarele ca fiind alb, asemenea unui bulgăre de zăpadă.
Adevărul este că lumina solară nu este făcută dintr-o singură culoare. Aceasta este combinația tuturor culorilor din curcubeu.
De ce este Soarele galben văzut de pe Pământ și de ce este alb văzut din spațiu
Fiecare culoare din lumina solară este încărcată cu energii diferite. Albastru este una dintre culorile cu cea mai mare energie. Galben, roșu și portocaliu sunt culorile cu cea mai mică energie.
În spațiu, aceste culori nu interacționează cu nimic, așa că toate culorile sunt percepute/văzute instant, deci văzute Soarele este alb.
Pe Pământ, moleculele de aer din atmosferă dispersează lungimea de undă a luminii solare. În timpul zilei, atmosfera este responsabilă pentru dispersia fotonilor albaștri care ar fi trebui să fie văzuți de ochiul uman, așa că Soarele pare a fi galben și cerul pare a fi albastru.
Dar, la răsărit și la apus, Soarele e mai aproape de linia orizontului, ceea ce face ca razele solare să treacă prin mai multe molecule din atmosferă. Mai multe molecule duc la dispersia mai accentuată a fotonilor de culoare albastră, lăsând vizibili doar fotonii roșii, galbeni și portocalii. De aceea, Soarele pare portocaliu sau roșiatic la răsărit și la asfințit.