Un articol din legea drepturilor de autor prevede că nimeni nu poate publica poze ale clădirilor publice din Belgia, precum Atomium, sau fotografii nocturne cu Turnul Eiffel din Paris, fără a cere voie deținătorilor drepturilor de autor.
Această situație bizară a apărut în urma unei decizii a unei instanțe judecătorești din Paris, care a decis în 1992 că instalația de iluminare a Turnului este o operă de artă și toate drepturile de reproducere ale imaginii revin firmei care a montat luminile. Ulterior, acestea au ajuns la SETE, compania care gestionează Turnul, iar dacă îl fotografiați noaptea, trebuie să cereți acordul reprezentanților acestei companii înainte de a publica fotografia pe Facebook sau pe Instagram, de exemplu.
În schimb, oricine poate fotografia Turnul Eiffel în timpul zilei pentru că drepturile de autor asupra construcției au expirat – Gustave Eiffel, arhitectul care a proiectat acest monument arhitectural, a murit în 1923. Totuși, autoritățile au montat un sistem de iluminat pentru a face obiectivul vizibil și în timpul nopții.
„Sistemul de lumini este apărat de legea drepturilor de autor”, a precizat Dimitar Dimitrov, expert politici pentru European Wikimedia în Bruxelles. „Asta însemnă că oricine postează de exemplu pe Facebook o poză cu Turnul Eiffel noaptea încalcă legea”, a adăugat acesta.
În 2001, Parlamentul European a emis o directivă prin care imaginea monumentelor arhitecturale aflate în spații publice nu intră sub incidența legii drepturilor de autor. Directiva era însă opțională, iar mai multe state, printre care și Franța, au deic să nu o adopte. Ceea ce înseamnă că dacă fotografiați Turnul Eiffel noaptea și postați imaginea pe rețelele de socializare, riscați să fiți dați în judecată.