Cu toții clipim. Mult. Deși banal, clipitul este un obicei foarte important din punct de vedere fiziologic. Un adult clipește, în medie, de 15-20 de ori pe minut, adică până la 1.200 de ori pe oră și peste 28.800 de ori pe zi. Practic, clipim atât de mult încât 10% din timpul în care suntem trezi avem ochii închiși.
Deși clipitul din ochi are două roluri deosebit de importante – clipim pentru a ne lubrifia globul ocular și pentru a proteja ochii de resturi de praf sau de alte resturi din aer, cercetătorii susțin că oamenii clipesc de mai multe ori decât este necesar.
Care este motivul? În momentul în care clipim, creierul nostru intră într-o stare de repaus, ajutându-ne, astfel, să ne adunăm gândurile și să ne concentrăm mai bine.
De asemenea, experții au ajuns la concluzia că momentele în care clipim nu sunt deloc întâmplătoare. Deși pare o acțiune spontană, oamenii tind să clipească în momentele previzibile. De exemplu, când o persoană citește, tinde să clipească după terminarea fiecărei propoziții, în timp ce atunci când o persoană ascultă un discurs, clipește în momentul în care vorbitorul face pauze.