De câte ori ai cumpărat o sticlă de vin poate ai observat gâtul lung, dopul de plută sau eticheta atrăgătoare. Ai observat că majoritatea sticlelor au în partea de jos o cavitate concavă, o scobitură?
Unii îi spun gropiță sau luntre. Există multe teorii despre motivul pentru care această adâncitură există.
Ajută la turnare și transport
Sticla de vin poate fi ținută folosind această adâncitură folosind degetul cel mare în exterior și restul degetelor în interior. De asemenea, sticla devine ușor de manevrat când se toarnă în pahare.
Ajută la stabilizare
O sticlă cu acest tip de cavitate este mai stabilă pe masă.
Descrie o sticlă de vin bun
Calitatea unui vin poate fi prezisă și prin prezența acestei scobituri.
Această scobitură mărește suprafața cu care sticla vine în contact gheața și deci răcirea se produce mai rapid.
Ajută la spălarea sticlelor
Dacă ai spălat vreodată o sticlă lungă ai observat ce dificil este să ajungi pe fundul sticlei. Scobitura de pe fundul sticlelor de vin ajută la o spălare mult mai eficientă înainte de îmbuteliere.
Crește rezistența la presiune
Unele sticle de șampanie sau vin spumant au această adâncitură pentru a putea rezista presiunii mari din interior.