De ce au pixurile capac găurit?

.

Sunt lucruri mărunte, din viața de zi cu zi, cărora nu prea le dăm importanță, deși ne lovim de ele. Unul dintre aceste obiecte mărunte de care ne folosim zilnic este pixul.

Poate ai observat în timpul unei ședințe că capacul pixului are, de obicei o gaură în vârf. Dacă te-ai gândit că aceasta este doar o întâmplare sau doar un artificiu de design, află că nu e deloc așa. Există diverse teorii legate de existența acestui orificiu în capacul pixului.

Orificiul are ca scop uscarea pastei?

Nu, nu există nicio conspirație a firmelor ce produc pixuri. Pasta nu se va usca mai repede din cauza aerului care intra prin acel orificiu.

Orificiul egalizează presiunea?

Unii spun că această gaura din capacul pixurilor ar avea ca scop egalizarea presiunii din capul pixului pentru a putea închide și deschide mai ușor pixul.

Orificiul previne sufocarea!

Capacele de pixuri sunt în top pe lista celor mai frecvente lucruri pe care le înghit copii. Acestea rămân blocate în gât cauzând sufocarea și ulterior, decesul.

Gaura din capacul pixului a fost creată pentru a permite trecerea aerului în caz că este înghițit. În acest fel, un capac blocat în căile respiratorii poate prelungi viața cuiva până la sosirea ambulanței.

Un artificiu ingineresc din 1991 a celei mai importante firme producătoare de pixuri din lume, Bic a devenit un obicei preluat de mai toți producătorii din lume în același scop, cel de a salva vieți. Datorită acestei modificări, media anuală a deceselor cauzate de ingestia capului de pix a scăzut la 100 de persoane în SUA.

Pe lista celor mai inghițite obiecte ce duc la sufocare se mai află magneții, baloanele și monedele.

Dacă observați că cineva s-a înecat, folosiți manevra Heimlich, tehnică de prim ajutor în caz de sufocare.

Pixul  sau stiloul cu bilă este cel mai folosit obiect de scris modern. Acesta a fost inventat de către un jurnalist maghiar, Laszlo Biro în 1938.

    
Vedete din Romania Vedete internationale