În calitate de scenarist, regizor, cameraman, actor și producător, Dan Chișu a creat personajul Mihai, un bărbat de 55 de ani care are o relație extraconjugală de 3 ani de zile.
La un moment dat, Mihai decide să-i mărturisească soției adevărul, iar rezultatul este clar… cei doi se separă. De aici începe întreaga poveste care se desfășoară în timp real, în 75 de minute.
Deja Vu va putea fi urmărit în cinematografe din 15 noiembrie ănsă, înainte de asta, noi am stat de vorba cu Dan Chișu, care ne-a lămurit cu stă treaba cu adulterul și care este părerea lui sinceră desore femei.
De ce un personaj negativ pe care nu îl vedem niciodată?
Negativitatea sau pozivitatea stă doar în ochii privitorului. Nu este servită ostentativ. Și de ce credeți că personajul este negativ? Eu nu îl văd decât o victimă a propriei indecizi.
Cât din povestea lui Mihai seamănă cu povestea lui Dan Chișu?
Deloc. Mai ales că este vorba despre un bărbat însurat de 15 ani. Dar fiecare dintre noi a avut la un moment dat sentimentele și trăirile împărțite. Indecizia și escaladarea penibilului într-o relație în trei sunt pistele pe care le propun.
Cum caracterizează Dan Chișu femeia?
Femeia se caracterizează singură. Eu nu-mi permit să fac acest gen de comentariu. Oricum este cel mai frumos lucru care i se întâmplă bărbatului de când e lumea. Asta atunci când merge bine. Alminteri este o povară de nedescris. Dar amestecul ăsta dă farmec vieţi noastre.
Cum s-a născut Deja Vu?
Din obsesia faptului că nu suntem în stare să gestionăm o relație în 3. Dacă aceasta apare, când apare, eu cred că nu mai poate fi controlată fără un exces de duplicitate. Minciuna nevinovată și motivațiile penibile ne fac să nu ne mai dăm seama dacă ne place sau nu, ce facem. Atunci începem să trăim convinși că situația poate fi controlată. Din pacate atunci apare și comicul penibil al întâlnirii pentru clarificarea pozițiilor fiecăruia.
Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, sinonimele cuvintelor mamă, soție și amantă. Câte unul pentru fiecare?
Viață, echilibru, minciună ar fi raspunsul pe care îl așteptați. Dar eu nu sunt așa. Ca să-mi înțelegeți poziția, am să vă dau definiția recăsătoriei. Este victoria speranței asupra certitudinii.
Care este cea mai simplă frază care definește pelicula Deja VU?
Rațiunea promisiunii că suferința despărțirii este atenuată prin sinceritate, este total falsă. Iar penibilul ajunge la cote super comice în momentele destăinuirii.
De ce ar trebui să mergem să vedem acest fim?
Să vă confruntați cu momentul în care vă veți identifica cu personajele. Trebuie să ai însă curaj pentru asta.