Da! Avem nevoie să fim jucăuși!

.
Că avem nevoie de joacă, adulți fiind, este un lucru dovedit științific. Dar întrebarea este ce putem face ca să ne păstrăm atitudinea jucăușă pentru a fi mai productivi, creativi și de a avea o viață împlinită. Citește mai multe despre psihologia jocului în revista Unica de ianuarie, la chioșcuri din 19 decembrie, într-un articol scris de Hedi Hoka, doctor în psihologie.

A fi jucăuș înseamnă că te simți bine!

Dacă ai renunțat să ai o atitudine jucăușă, trebuie să faci o schimbare acum! Tot ce trebuie să faci este să alegi un simbol care să îți reamintească să fii jucăuș. Eu, de exemplu, lângă o vază, am o minge roșie de dimensiune mică. Ori de câte ori o văd, îmi amintesc să-mi păstrez această atitudine jucăușă. Totodată, îmi impun să nu cred chiar tot ceea ce gândesc și că viața nu trebuie să fie în alb sau negru. Uneori poate fi gri sau colorată și pot fi OK cu asta.

Reține că nu e niciodată prea târziu să fii jucăuș, chiar și atunci când ai 85 de ani! Nu te teme de ridicol, în fond, care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla? Gândește-te că abilitatea de a te juca este, până la urmă, înnăscută. Cu cât glumești mai mult, cu atât ești mai jucăuș, râzi mai ușor și te vei simți mai bine.

Alocă o seară pentru a invita la tine acasă prieteni și pur și simplu jucați-vă diverse jocuri. Fii spontan ca și atunci când erai copil! Ieși cu colegii la bowling, biliard, minigolf sau organizați la firmă o noapte de gaming.

A fi deschis la nou înseamnă să și încerci ceva diferit, nu doar să afirmi

Adoptă un animal! Dacă e pisică sau câine, cu siguranță îți va face multe invitații la joacă. Iar acest lucru te va dispune foarte mult! Joacă-te cu copii, nepoți și apreciază mai mult latura ludică. Copiii sunt cei mai buni în a da lecții adulților. Tot ce trebuie să faci e să-ți deschizi mintea.

Călătorește în locuri în care nu ai mai fost! Știu că este mai comod să mergi în vacanță într-un loc cunoscut, dar cum ar fi dacă ai încerca alte locuri? Păstrează-ți curiozitatea în cât mai multe situații. Iar dacă se întâmplă ca așteptările tale să nu fie satisfăcute, nu te supăra. Ia lucrurile mai ușor, uneori așa cum vin, fără să te mai împotmolești de obiective.

Dacă o situație îți provoacă frustrare, nu încerca să ieși imediat din ea! Respiră adânc, aplică metoda mindfulness (adică să fii atent la prezent) și analizează singur ce ți se întâmplă. Fii atent la emoțiile, la gândurile tale, la senzațiile din corpul tău și stabilește ce altceva ai putea să faci într-o asemenea situație.

Uneori, pune-te deliberat în situații care îți provoacă teamă sau rușine. Fă acel lucru cu tot dinadinsul. Ai să vezi că te vei simţi victorios când îți învingi teama. Și cât de multe ai de câștigat când nu îți mai este rușine. Înconjoară-te de oameni haioși, diferiți de tine! Vezi cum reacționezi în prezența lor și ce anume poți să înveți de la ei.

A fi deschis la nou înseamnă să și încerci ceva diferit, nu doar să afirmi. Când a fost ultima oară când ai făcut ceva nou? Te gândești mai mult de 30 de secunde? Dacă da, cum ar fi să faci azi ceva nou?

Foto: 123rf

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton