Lucruri pe care nu le ştiai despre cafea

.

Când îţi savurezi ceaşca zilnică de cafea te întrebi vreodată cine a descoperit această băutură, cum arată un bob abia cules sau câte substanţe conţine el?? Află toate acestea…
… dar şi alte lucruri interesante despre cafea.

Cafeaua a fost descoperită de capre

Nu se ştie cât adevăr este în spatele poveştii, dar se  pare că proprietăţile cafelei au fost descoperite de un păstor etiopian. Într-o zi, el a observat din întâmplare cât de active şi pline de energie erau caprele lui, apoi le-a văzut mâncând dintr-un arbore cu fructe roşii.

Când a încercat boabele şi-a dat seama că au acelaşi efect şi asupra lui. Exact în acel moment a trecut pe acolo un călugăr care a aflat secretul şi l-a împărtăşit fraţilor săi, bucuros că poate să doarmă mai puţin fără să-i lipsească energia. La început, cafeaua era mâncată ca boabe, apoi s-a inventat bautura, aşa cum o ştim azi.

Boabele de cafea sunt roşii

Cafeaua abia culeasă seamănă foarte bine cu merişoarele: nişte fructe mici şi rosii. Boabele pe care le ştim noi sunt, de fapt, sâmburii fructelor de cafea. Când se desface fructul, înăuntru sunt două boabe de cafea de un verde pal. Acestea sunt prăjite pentru a căpăta aspectul pe care îl ştim noi.

De ce este atât de scumpa cafeaua

Cafea de calitate, fără adaosuri, este relativ scumpă pentru că arbustul creşte destul de greu. Odată plantat, îi ia trei-cinci ani până când va produce fructe. În fiecare an, de la un arbust se recoltează cam un kilogram de boabe, dar el trăieşte timp de 50-60 de ani. Conform Wikipedia, în toată lumea există aproximativ 15 miliarde de arbuşti de cafea, ce ocupă 100.000 de kilometri pătraţi.

Cafeaua instant, o invenţie japoneză

Cafeaua instant a fost inventată pentru prima dată de un japonez care căuta să producă ceai instant, Însă un american pe nume Washington a fost cel care a pus pe piaţă acest sortiment pentru prima dată. Pentru a obţine cafeaua instant, boabele se prăjesc, se macină, apoi se amestecă cu apă la temperaturi mari, după care se usucă rapid. Granulele care rămân sunt formate din cafea amestecată cu apă, ceea ce reduce din calitatea cafelei, spun cunoscătorii.

Băutura perfectă pentru dietă

Cafeaua simplă, fără zahăr, lapte sau frişcă este aproape lipsită de calorii. 200 grame de cafea au opt calorii. Acestea provin dintr-o cantitate mică de proteine, dar cafeaua conţine şi uleiuri mononesaturate. Uleiul râncezit este de vină dacă cafeaua din pungă capătă un gust ciudat, în timp.

Cafeaua, o industrie

Cafeaua nu este doar o plăcere de care ne bucurăm dimineaţa, ci una din cele mai prolifice industrii ale globului. Se estimează că 25 milioane de persoane au un loc de muncă datorită cafelei, iar sumele care se „învârt” în acest domeniu sunt uriaşe: 60 miliarde de dolari pe an. Numai industria petrolieră întrece cafeaua din acest punct de vedere. Ca băutură, cafeaua este a doua în topul celor mai des consumate. Pe primul loc este, desigur, apa.

Un amestec de substanţe chimice

Cafeaua este formată din peste 1200 de substanţe chimice naturale. Mai mult de jumătate din acestea sunt responabile cu gustul şi aroma caracteristice. Unele din ele au şi proprietăţi utile în lupta cu diferite boli. De altfel, cafeaua este cea mai studiată dintre toate băuturile şi alimentele cunoscute, cercetările având rezultate contradictorii. Chiar şi aşa, majoritatea specialiştilor sunt de acord că un consum moderat de cafea naturală este benefic pentru sănătate.

La ce se poate folosi cafeaua

Nu este doar o băutură delicioasă, ci se poate folosi în mai multe scopuri. Când vrei să-ţi cumperi un parfum, ţine în geantă o punguţă cu cafea şi miroase-o din când în când ca să scapi de aroma parfumurilor deja încercate. Aşa vei putea sa testezi mai multe mirosuri la aceeaşi „şedinţă”. Ca să alungi melcii şi insectele din gradina ta, presară cafea măcinată pe jos. Dacă vrei plante rezistente şi sănătoase, le poţi presăra în ghiveci un amestec de zahăr şi cafea macinată, pe care îl uzi din când în când.

Brazilia, cel mai mare producător de cafea

Deşi 40% din cafeaua consumată la nivel global provine din Brazilia, există 65 de ţări care cultivă arbuşti de cafea.

Toate sunt situate de-a lungul ecuatorului, între tropicul Racului şi tropicul Capricornului.  70% dintre consumatori beau cafea Arabica, mai uşoară şi mai aromată. Restul preferă cafeaua Robusta, care este mai amara dar are cu 50% mai multă cofeină.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale