Unde lovesc trăsnetele. Poveşti uluitoare de supravieţuire

.

Numărul celor care mor loviţi de trăsnet creşte alarmant de la un an la altul. Furtunile puternice care au lovit ţara în ultima săptămână a lăsat în urma ei numeroase victime…
 …ale descărcărilor electrice.

Se ştie că astfel de fenomene se desfăşoară de obicei în câmp deschis, dar iată că trăsnetele lovesc tot mai frecvent chiar şi în centrul oraşelor, acolo unde paratrăsnetele ar trebuie să ofere o minimă siguranţă.

Prin urmare, iată câteva lucruri bine de ştiut pe timp de furtuni cu descărcări electrice.

 
– Trebuie evitate locurile predispuse la trăsnete: locuri şi zone înalte, câmp deschis, copacii, stâlpii indicatori sau de marcaje, zonele de lângă ape, în apropierea firelor electrice de orice fel.

– Potrivit Institutul American de Siguranţa Fulgerelor, se recomandă poziţia ghemuit, cu călcâiele lipite, capul cât mai aplecat, coatele pe genunchi, iar cu palmele se acoperă urechile, pentru a feri timpanul de puterea unui tunet. Explicaţia vine din faptul că între capul şi picioarele unei persoane care stă în picioare, există o tensiune electrică de 150 de volţi.

– Evită să porţi metale pe tine şi nici la tine, nici chiar umbrelă.

– Dacă eşti suprinsă de furtună într-un grup de persoane, este indicat să te depărtezi la minim 5 metri faţă de alte persoane.

– Telefoanele mobile nu atrag fulgerele, dar este bine de reţinut că fulgerul poate lovi orice material bun conducător de electricitate, nu doare metale.

– Dacă mergi cu maşina pe autostradă este recomandat să staţionezi.  Cauciucul nu asigură întotdeauna protecţie faţă de descărcarea electrică.

– Cel mai bun adăpost împotriva fulgerelor sunt clădirile mari

– Este bine să nu părăseşti adăpostul mai devreme de 30 de minute de la terminarea furtunii. Multe persoane au fost trăsnite înainte sau după furtuna propriu-zisă.

– Dacă simţi că ţi s-a electrizat părul, înseamnă că te afli într-un loc cu încărcătură electrică negativă, prin urmare eşti vulnerabilă la trăsnet.

– Fulgerul interferează cu undele radio AM (şi mai puţin cu undele FM), aşadar este bine să renunţi la iPod şi muzică.

Cazuri excepţionale de supravieţuire

Un trăsnet se produce extrem de rapid, în câteva microsecunde, iar intensitatea curentului electric poate atinge sute de mii de amperi, în timp ce temperatura din interiorul acestuia depăşeşte 28.000 grade Celsius, astfel că de cele mai multe ori trăsnetul asupra omului este mortal. Există totuşi şi cazuri excepţionale în care oamenii loviţi de trăsnet au supravieţuit în mod incredibil.

– În 2010, Ştefan Ionescu a supravieţuit miraculos după ce a fost lovit de un fulger pe câmp, unde era la cosit. Bărbatul care îl însoţea nu a fost la fel de norocos. Cei doi se aflau în căruţă unde aveau coase. Atins la rânsul său de energia formidabilă care l-a lovit pe primul, acesta s-a întins imediat pe pământ, pentru a risipi energia electrică trasmisă de trăsnet.

– Adăpostit sub un copac, Brad Gifford, un britanic în vârstă de 38 de ani, a fost lovit de fulger, în urma căruia s-a ales cu arsuri pe 11% din suprafaţa corpului.

Acesta se plimba cu un prieten pe marginea lacului. În momentul în care a fost fulgerat, prietenul său l-a văzut pe Brad în flăcări, căzut în genunchi.

– Anul trecut, doi tineri, studenţi, au fost loviţi de trăsnet chiar în centrul Capitalei. În timpul furtunii, Ogilia şi Alexandru s-au adăpostit sub copaci, astfel că trăsnetul a căzut exact în dreptul lor, aruncându-i în apă. Tânăra purta un lănţişor, care, cel mai porbabil, a atras energia.

Foto: Shutterstock

Vezi şi cum se formează fulgerul și câti volți sunt într-un fulger!

Ultima modificare noiembrie 22, 2022 5:17 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale