La modă sau nu, necesar ori de prisos, a fi „eco” este fără îndoială mai convenabil. Să stingi lumina ori să opreşti apa când nu ai nevoie de ele, chiar dacă nu vor salva planeta…
… îţi vor salva buzunarul de la cheltuieli inutile.
Deşi oamenii de ştiinţă avertizează despre problema încălzirii globale şi factorii umani care contribuie inevitabil la amploarea acesteia, pentru mulţi dintre noi facturile mai mici sunt o motivaţie mai bună în această privinţă, mărturiseşte Dragoş Bucurenci.
„În aceste vremuri de criză, economisirea este un argument bun. În unele ţări funcţionează mai bine argumentul moral. La noi cred că oamenii sunt mai sensibili la argumentul economic, aşa că trebuie să apelăm la cel care prinde cel mai bine la publicul pe care îl avem”, spune directorul Asociaţiei „MaiMultVerde”.
Nu în ultimul rând, în lipsa unei responsabilităţi fireşti care ar trebui să existe, şi tendinţa globală „eco” a contribuit la sensibilizarea oamenilor în ce priveşte necesitatea ecologiei.
Receptivi la modă ori mai precauţi cu costurile, este mai puţin relevant dacă cineva crede sau nu în amploarea schimbărilor climatice, este de părere Dragoş, atâta timp cât ele se întâmplă şi ne afectează deja pe toţi.
„Este puţin important dacă ele sunt sau nu reale. Totuşi, este ca şi cum ai spune că nu crezi în Katrina, în grindina care ţi distruge culturile sau în topirea gheţarilor care ameninţă să scufunde insulele din Oceanul Pacific”, spune el.
În plus, pentru cei mai circumspecţi dintre noi, care nu cred că încălzirea globală este cauzată de oameni, Dragoş propune un exerciţiu ipotetic:
„Avem două opţiuni: să limităm emisiile de gaze cu efect de seră sau să nu le limităm. Dacă alegem prima variantă şi schimbările climatice sunt reale, salvăm planeta. Dacă nu sunt, înseamnă că am dus o viaţă mai austeră. Dacă alegem a doua variantă şi ele sunt reale, riscăm extincţia ca specie. Dacă nu sunt, tot ce câştigăm este un relativ huzur”, arată el, adăugând că orice om raţional va alege opţiunea care minimizează riscurile, şi nu cea care maximizează câştigurile.
Pe de altă parte, tot el spune că românii încep să fie receptivi la mesajele ecologiste. Dovadă sunt cei peste 3.000 de voluntari care s-au implicat în 2009 în proiectele „MaiMultVerde”. Datorită lor sute de mii de puieţi au fost plantate şi zeci de mii de kilograme de gunoaie, adunate.
„Sigur că nu este uşor, dar nu există scurtături către niciun loc unde merită cu adevărat să ajungi”, spune Dragoş.
Aşadar, şi daca crezi şi dacă nu crezi că schimbările climatice sunt produse de oameni, acţiunile „eco” te vor ajuta să economiseşti câţiva bani în plus pe factura de lumină sau pe abonamentul la sală.
Iată ce metode îţi recomandă Dragoş Bucurenci:
– este util şi raţional să stingi lumina când nu ai nevoie de ea, – să foloseşti becuri economice, – să scoţi televizorul şi alte aparate electrocasnice din priză când nu le foloseşti, – să mergi cu bicicleta, – să nu foloseşti ascensorul, – să nu mănânci multă carne, – să consumi mai multe produse autohtone, – să economiseşti apa, – să plantezi copaci în sezoanele de plantare, – să ceri autorităţilor să ia măsuri concrete pentru reducerea emisiilor.
De asemenea, poţi să alegi o organizaţie de mediu, precum MaiMultVerde, alături de care să te implici ca voluntar în proiecte de mediu.