Înainte de a învăța cum se gătește caracatița, trebuie să citești cu atenție câteva trucuri utile, culese de la bucătarii cu experiență care gătesc trufandalele din mare. Caracatița poate fi deosebit de savuroasă, dacă știi cum să o pregătești să aibă carnea moale și suculentă.
Dintre toate fructele de mare, poate că cel mai dificil este să înveți cum se gătește caracatița, pentru că este destul de pretențioasă. Dacă nu ții cont de toate sfaturile, s-ar putea să te alegi cu niște tentacule tari, ca niște bucăți de cauciuc, cu un gust incert.
Trucuri simple să alegi caracatițele gustoase
Alege din galantarele cu fructe de mare caracatițe potrivite, de preferat mai mici de 500 de gr. Acestea se gătesc cel mai ușor. Dar poți alege și caracatițe de 1 sau 2 kilograme, dacă ai invitați la masă.
Mare atenție să nu confunzi caracatița cu ruda ei caracatița musculoasă, care este mai ieftină și mai puțin gustoasă. Pe cele două le poți deosebi după ventuzele de pe tentacule. Ține minte că o caracatiță are două rânduri de ventuze, pe când caracatița musculoasă are doar un șir de ventuze pe tentacule.
Caracatițele femele sunt mai gustoase decât masculii. Le poți deosebi între ele datorită ventuzelor. La femele, ventuzele sunt micuțe la vârful tentaculelor și cresc în dimensiune către cap, pe când la masculi, ventuzele sunt cam la fel de mari pe toată lungimea tentaculelor.
Miroase caracatița, dacă o cumperi proaspătă. Dacă este adusă chiar în dimineața respectivă la pescărie, caracatița nu are un miros prea deosebit. Ea miroase destul de fad, cu un iz ușor de mare. Dar, dacă miroase mai puternic a pește și mâl, înseamnă că nu este proaspăt pescuită.
Cum se curăță caracatița
Dacă ai cumpărat caracatiță congelată, aceasta se lasă la decongelat în frigider sau la temperatura camerei. Nu durează prea mult. Nu se recomandă să o pui în apă caldă sau rece.
După ce se decongelează, se spală ușor, se scoate ochiul cu o linguriță și cu atenție să nu se spargă, deoarece conține cerneală amară. În general, caracatițele congelate sunt deja curățate, dar trebuie să verifici dacă mai au ochiul cu cerneală în centru.
Dacă ai cumpărat caracatița proaspătă, se spală bine fiecare tentacul de nisip. Se întoarce capul pe dos, se curăță toate organele și se scoate cu grijă ochiul. Se scoate și ciocul caracatiței care arată ca o măslină lunguiață și maronie. Ciocul se apasă ușor cu degetele din interior spre exterior.
Cum se pregătește caracatița înainte de a fi gătită
Înainte de a fi gătită în diverse preparate, caracatița se fierbe, dar nu în apă simplă!
Pentru fierbere, caracatița se pune într-o oală potrivită cu dimensiunea ei, se adaugă apă și vin roșu în proporții egale, astfel încât lichidele să acopere tentaculele cu mai mult de un deget.
În timpul fierberii, caracatița lasă apă, deci nu trebuie pus prea mult lichid în oală.
La fierbere se adaugă legume rădăcinoase aromate și condimente precum dafin, rozmarin și boabe de piper.
Caracatița se fierbe la foc mic, la capac, cel puțin 30 de minute, până când carnea ei devine suculentă și moale. Pentru exemplarele mai mici, timpul se scurtează.
Caracatița este fiartă suficient atunci când fusta sau membrana care leagă capul de tentacule este ușor de tăiat cu cuțitul.
Caracatițele mici se pot fierbe doar în vin roșu, eventual demisec, aromat cu multe condimente specifice fructelor de mare.
Există și obiceiul, prin restaurantele selecte, să se fiarbă puii de caracatiță în ulei de măsline, rezultând astfel o carne moale, cu o textură aparte, care se folosește apoi la paste, rizotto sau cu sosuri acrișoare.
Sare se pune cu moderație sau chiar deloc, având în vedere că este ea în sine sărată de la apa de mare.
Cum se gătește caracatița să fie cât mai gustoasă
cum se fierbe caracatița în vin
De îndată ce ai fiert caracatița și ai obținut o carne suculentă, aceasta poate fi pregătită în diverse moduri. Înainte de toate se curăță membrana colorată, astfel încât tentaculele să rămână albe și curate, apetisante.
Tentaculele bine fierte se taie felii, se adaugă ulei de măsline, lămâie și diverse condimente sau se servesc cu sosuri acrișoare sau cu sosuri picante de roșii.
Se poate găti la grătar, la foc iute, astfel încât exteriorul să fie crocant, și interiorul cât mai moale. La grătar, se condimentează cu piper sau cu cimbru uscat.
Se poate găti la cuptor cu ulei, condimente, legume precum morcovi și cartofi sau ardei grași.
Se călește în tigaie cu ceapă și roșii decojite, cu usturoi și alte condimente.
Se fierbe în sos picant de roșii și se folosește pentru orez și paste.
Se poate face marinată cu oțet roșu, după ce a fost fiartă și tăiată în bucățele mici. Dacă este marinată, caracatița se servește rece.
Alte trucuri utile când se gătește caracatița
Foarte multe gospodine care adoră fructele de mare știu că tentaculele de caracatiță nu trebuie fierte mult. În realitate, ele nu trebuie fierte tare, în clocote. Focul se lasă foarte mic de la început, astfel încât colagenul și tentaculele să se topească încet și să formeze o gelatină cremoasă și dulceagă.
Caracatița se fierbe doar la capac, foarte încet, și nu se mai adaugă deloc apă.
Oțetul se adaugă cu un sfert de oră înainte de a stinge focul, dacă faci caracatiță marinată.
Uleiul de măsline se adaugă la final, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere.