Dacă ești tentată să îți îmbogățești meniul cu alimente noi, află cum se folosește și cum se fierbe quinoa. Boabele acestei plante exotice sunt hrănitoare, sunt bogate în fibre, fier și magneziu și sunt recomandate la orice vârstă.
Cuprins
- 1 Quinoa și proprietățile ei nutritive
- 2 Cum se fierbe quinoa corect
- 3 Câteva trucuri utile când pregătești quinoa
- 4 Cu ce alimente poate fi combinată quinoa
Învață cum se fierbe quinoa, să nu aibă gust amar, și cum se pregătește pentru diverse preparate, dulci sau sărate. Incașii numeau quinoa ”mama tuturor grânelor”, iar boabele ei pline de nutrienți valoroși, precum și gustul neutru, ușor dulceag, o recomandă pentru tot felul de preparate și diete, inclusiv pentru copii.
Chiar dacă suntem tentate să comparăm quinoa cu orezul sau cușcușul, aceasta nu este o cereală. Ea este înrudită cu spanacul sau amarantul, face parte din familia de plante Amarantacheae și de la ea se folosesc doar semințele.
Cuprins
Quinoa și proprietățile ei nutritive
Planta este originară din Anzi, fiind descoperită și folosită de incași cu peste 3000 de ani în urmă. Semințele de quinoa au calități nutritive deosebite. Sunt semințe de dimensiuni foarte mici, dar bogate în fibre și proteine, precum și în minerale esențiale care se absorb ușor.
Una dintre cele mai importante componente ale boabelor de quinoa este lizina, un aminoacid care ajută la o mai bună absorbție a calciului, fapt ce face ca această plantă să fie recomandată copiilor de la vârste mici.
100 grame de boabe de quinoa conțin 368 de calorii, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, un procent însemnat de vitamina B și proteine. În schimb, quinoa nu conține deloc gluten.
Boabele de quinoa sunt în mod natural învelite într-un strat de saponină, o substanță amară care respinge insectele dăunătoare. Pentru a le consuma, ele trebuie spălate bine în mai multe jeturi de apă, până când dispare gustul amar. Dar în ultima vreme, în comerț se găsește quinoa deja procesată, spălată foarte bine și uscată, gata de fiert, astfel încât nu trebuie decât să o gătești.
Cum se fierbe quinoa corect
Citește pe ambalajul boabelor de quinoa dacă au fost spălate în prealabil sau nu. Sau gustă câteva boabe să vezi dacă sunt amare. În acest caz, spală boabele în mai multe rânduri de apă rece până când dispare gustul amar.
După spălare, quinoa se lasă într-o sită să se scurgă ușor de apă. Se măsoară apoi o cantitate dublă de apă. Spre exemplu, dacă ai o cană de quinoa, se folosesc două căni de apă pentru a se fierbe quinoa corect.
Se pune apa la fiert cu puțină sare și, când se apropie de punctul de fierbere se adaugă quinoa și se lasă să clocotească încet timp de 15 – 20 de minute. Îți dai seama că este gata când absoarbe toată apa.
Se stinge focul, se acoperă cu un capac și se mai lasă cel puțin 10 minute sau chiar 15 minute să absoarbă toată umezeala. Astfel boabele de quinoa vor fi mult mai gustoase și vor avea o textură mult mai plăcută, fără să fie apoase.
Dacă se fierbe quinoa corect, aceasta își triplează volumul, capătă o consistență plăcută și fină și poate fi folosită drept garnitură la tot felul de salate cu legume de vară, la supe, preparate cu sos, budinci și plăcinte dulci.
Câteva trucuri utile când pregătești quinoa
Quinoa este mult mai gustoasă dacă este fiartă în supă de legume, în supe de pui sau în lapte pentru preparatele dulci.
Fie că este fiartă în lapte sau în supă, la final, după ce se înmoaie bine, se poate adăuga un cubuleț de unt care o face mult mai gustoasă.
Dacă fierbi quinoa în lapte, este suficient să mai adaugi vanilie și scorțișoară și să o consumi ca atare, ca pe orezul cu lapte.
Dacă fierbi quinoa în supă, adaugă zeamă de lămâie, piper sau usturoi pisat pentru a căpăta un gust mai bun și pentru a fi folosită drept garnitură la diverse legume sau preparate din carne.
Cea mai răspândită quinoa în magazinele noastre este cea de culoare albă, dar există zeci de tipuri de quinoa de diverse culori: roz, roșiatică, maronie, gălbuie, neagră sau mov. Quinoa de culoare deschisă are un gust neutru și poate fi combinată cu orice fel de aliment, la fel ca și cușcușul.
Quinoa este cu atât mai bună, dacă în oala în care o fierbi nu mai rămâne deloc apă sau supă. Cu cât boabele de quinoa absorb toată apa sau supa, cu atât aceasta va fi mai gustoasă.
Cu ce alimente poate fi combinată quinoa
La fel ca și cușcușul sau orezul, quinoa poate fi combinată cu tot felul de ingrediente dulci sau sărate, după ce se fierbe quinoa corect, după indicațiile de mai sus.
Quinoa poate înlocui o parte din carnea de tocată în burgeri, plăcinte cu carne sau pateuri sărate. Ea se combină cel mai bine cu carnea de pui.
Semințele de quinoa pot fi comibate cu salate de legume crude, cu bucățele de carne friptă sau fiartă sau în garniturile de legume fierte.
Aceste semințe pot fi adăugate în supele creme de legume, pentru o consistență mai cremoasă.
Quinoa poate fi folosită pentru budinci dulci și pentru umpluturile din plăcintele dulci de vanilie sau de fructe. De asemenea, poate fi folosită în tartele de fructe sau în preparatele răcoritoare cu înghețată.
Cu semințe de quinoa bine fierte, legume și carne se pot face umpluturi pentru dovlecei, pentru roșii, vinete sau ardei pe care îi gătești apoi la cuptor.
Ultima modificare octombrie 18, 2022 2:25 pm