Cum să-ţi alegi bicicleta perfectă! Trucuri de la ciclistul Alex Ciocan

.

Bicicleta este trendul momentului. Peste tot poţi vedea ciclişti (şi cicliste!) care mai de care cu echipamente mai „pro”,  care mai de care mai frumoase şi mai cool. Să mergi pe două roţi nemotorizate nu doar că e la modă, este şi sănătos!

Cu bicicleta pe-afară

Ma­rele of pe care-l avem atunci când ieşim cu bicicleta pe afară este că sunt încă prea puţine zone amenajate, după cum remarcă şi Alex Ciocan, unul dintre cei mai ti­traţi ciclişti profesionişti ai României. Special pentru cititoarele Unica amatoare de plim­bări pe două roţi, Alex oferă câteva sfaturi.

Sfaturi de la Alex Ciocan

  • „Pentru cele care sunt la început de drum, aleile parcurilor par suficiente. Pot fi parcurse în siguranţă deplină şi doar copiii sau câinii pot provoca anumite neajunsuri, dar evitabile cu uşurinţă. Aici se recoman­dă bicicletele de oras (citybike) sau mountain bike-urile: nu numai că sunt stabile şi uşor de manevrat, dar unele sunt pliabile, fiind mai uşor de depozitat.
  • Pentru doamnele cărora parcurile nu le mai oferă provocări, pădurile de la marginea ora­şelor pot fi foarte atractive. Aici mountain bike-urile fac legea, deşi vom putea găsi şi biciclete de oraş uşor modificate pentru viaţa la ţară: ciclocros, city bike-uri cu cauciucuri de teren. Pentru cea care are deja o bicicletă de oraş, este mai uşor să schimbe două cauciucuri decât toată bicicle­ta. În plus, un «city» este elegant şi comod.
  • Şoselele, deocamdată, chiar sunt pentru ci­clis­te cu experienţă sau pentru grupuri organizate. Din păcate, la noi în ţară, deşi bicicleta a făcut paşi enormi în ochii condu­cătorilor auto, încă nu este respectată cum ar trebui. Pe asfalt merge orice fel de bike, dar regina rămâne cursiera! Ea nu este la fel de comodă, dar este mult, mult mai rapidă. De ce nu este comodă? Prin construcţie, este făcută pentru viteză – un fel de maşină de Formula 1. Aţi văzut vreodată o maşină de Formula 1 cu scaune de piele şi cu aer condiţionat?”
  • Indiferent de traseu, există câteva lucruri de care trebuie să ţinem seama. Casca de pro­tecţie: o putem asorta cu echi­pamentul sau bicicleta foarte uşor. Dar TREBUIE s-o purtăm! Echipamentul – să fie bine mu­lat, pentru a nu se agăţa şi a nu în­gre­una mişcarea. Mănuşile: protejea­ză în cazul unor eventuale accidente nedorite şi apără palmele de bătături. Bidonul cu apă: regula celor doi litri de apă pe zi nu numai că se păstrează, ci chiar se dublează. Şi, mer­gând pe bicicletă, nici nu e greu să ajungi la «performanţa» de a bea patru litri de apă. Până la urmă, respectând regulile sau nu, purtând echipamentul sau nu (dar nu uitaţi de cască!), ciclismul este un sport care merită toată admiraţia şi atenţia. Pedalaţi încontinuu una-două ore într-o zi printr-o pădure verde şi veţi vedea că nu vă mai puteţi lua gândul de la bicicletă, care vă va deveni cea mai bună prietenă.”

Beneficiile ciclismului

Pedalatul la interior e bun pentru oricine, de la copii până la persoane de vârsta a treia, iar practicarea lui constantă asigură beneficii impresionante. Iată câteva dintre cele identificate prin studii de Colegiul American de Medicină Sportivă: • somn mai bun • pierdere în greutate • dezvoltarea musculaturii • oase mai rezistente • reducerea colesterolemiei • îmbunătăţirea ratei metabolice • creşterea rezistenţei la efort  • reducerea senzaţiei de stres cotidian, a lipsei de energie, a somnolenţei etc.

Foto: Shutterstock 

Exploreaza aceste trasee usoare cu bicicleta langa Bucuresti sau chiar și aceste trasee cu bicicleta in Romania

Ultima modificare august 10, 2020 2:12 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale