Berlinul e o destinaţie la modă în sezonul acesta şi pentru că temuta criză încă bântuie cardurile, iată câteva sugestii pentru o vacanţă de iarnă în cel mai trendy oraş german.
În zilele noastre, Berlinul este un oraş în care convieţuiesc numeroase culturi şi curente artistice. Nu doar capitala avangardei designului industrial, Berlinul lansează tendinţe în modă şi în arta contemporană. Însă, cum la majoritatea manifestărilor artistice accesul este condiţionat de plata unei taxe, să vedem ce poţi face în Berlin dacă nu vrei să îţi cheltui banii de vacanţă într-o singură zi.
1. Reichstag-ul, locul unde se iau deciziile care afectează întreaga Germanie, este şi locul unde, în trecut, Hitler îşi plănuia invaziile şi Blitzkrieg-ul. Acoperişul are o terasă care oferă cea mai frumoasă şi mai spectaculoasă panoramă a Berlinului, însă nu e indicat să urci acolo ziua, deoarece e plin de turişti zgomotoşi. Accesul este permis şi noaptea, astfel că poţi urca oricând între căderea întunericului şi 10 seara. Priveliştea îţi va tăia garantat răsuflarea!
2. Dacă tot eşti în Berlin, nu se cade să ratezi Zidul Berlinului, care despărţea lumea liberă de comunism înainte de anii ’90. Pe atunci, era imposibil să treci legal dintr-o parte în alta, iar cei care o făceau se expuneau pericolului de a fi împuşcaţi. Acum, Zidul este acoperit cu diverse instalaţii de artă urbană care celebrează libertatea. Ca să găseşti Zidul, întreabă pe oricine unde este Der Mauer.
3. Checkpoint Charlie este singurul punct de trecere dintre Germania de Est şi Germania de Vest, iar pe timpul Războiului Rece era păzit cu străşnicie de soldaţi americani şi ruşi. Acum, pentru 5 euro, poţi obţine o viză pe propriul paşaport. Nu-ţi face probleme, nu va trebui să dai explicaţii adevăraţilor funcţionari vamali!
4. Poarta Brandenburg a fost restaurată de curând şi este un simbol al măreţiei poporului german. În apropierea ei au loc mai mereu reprezentaţii artistice de tot felul, de la speedpainting la pantomimă. Cert e că Poarta a fost martora istoriei Germaniei de la 1788 încoace. Dacă eşti norocoasă, te vei afla în zonă într-o zi în care formaţii legendare din Germania cântă gratuit pe stradă, ca parte a unei tradiţii locale. Oricât de faimoşi şi de plini de fiţe ar fi, chiar şi Tokio Hotel dau reprezentaţii impromptu, acompaniaţi doar de acele instrumente la care se poate cânta în timpul mersului, cum ar fi chitara sau o tobă.
5. Memorialul Holocaustului este un loc tulburător şi în care nu e bine să mergi cu copiii. În schimb, nu trebuie să îl ratezi. Fiecare exponat de aici are povestea sa sfâşietoare, iar finalul fericit este un intrus.
6. Dacă te-ai lăsat copleşită de monumentele impunătoare ale Berlinului, este poate cazul să dai o raită prin Berlinul de Est, unde aerul boem şi primitor care pluteşte pe străzi te va face să îţi revizuieşti motivele de a te întoarce acasă. Aici, artişti din toată lumea îşi au atelierele în clădiri vechi, foste prăvălii sau mici fabrici, şi poţi intra în vorbă cu ei sau doar să îi observi la lucru. Aici, chiriile pentru spaţii de locuit şi ateliere sunt cele mai mici din Europa.