Cum să spui NU categoric, fără să te simți vinovată

.
Să refuzi pe cineva ți se pare o provocare prea mare? Ți-e teamă că ceilalți te-ar putea judeca greșit? Uite cum să spui NU categoric, fără să te simți vinovată.

Obiceiul de a spune DA oricărei solicitări venite de la prieteni, colegi, familie sau partenerul de cuplu, chiar și împotriva voinței tale, este unul foarte nesănătos. Un altruism exagerat naște frustrări cu efecte mai serioase decât teama de a fi judecată. Dacă vrei să știi cum să spui un NU categoric, fără să te simți vinovată, pune în aplicare aceste sfaturi recomandate de Brightside.me.

Stabilește ce îți place și ce nu

Înainte de a stabili o relație cu o persoană, trebuie să înțelegi ce este sau nu este important pentru tine. Pentru asta, fă-ți o listă cu oameni, lucruri sau evenimente cărora vrei să le dedici timp. Altfel, te vei întreba mereu dacă ai făcut sau nu ce trebuia.

Propune o altă soluție

Acesta este cel mai simplu mod de a refuza pe cineva. Dacă nu poți sau nu vrei să faci o favoare cuiva, oferă-i o alternativă. De exemplu, dacă o prietenă pe care nu ai mai văzut-o de mult vrea să vă întâlniți, dar tu nu poți sau nu ai chef, stabilește o zi în care poți onora invitația.

Important este să nu faci ceva doar pentru a nu te simți vinovată. De asemenea, poți adăuga și un compliment. De exemplu, dacă iubitul te invită la film și tu nu vrei să mergi, poți răspunde: Ești drăguț că te-ai gândit la asta, dar nu pot acum.

Arată compasiune

Dacă nu poți ajuta o persoană, arată-i totuși că i-ai acordat atenție, că ai ascultat-o și ai înțeles ce ți-a spus. Când cineva este într-o situație dificilă, dar nu o poți ajuta, încurajeaz-o. Această atitudine o va face să se simtă mai bine și să accepte mai ușor refuzul tău.

Fii fermă atunci când spui NU

Unul dintre cele mai apăsătoare gânduri ale celor care nu știu să spună NU este că ceilalți se vor simți jigniți de refuz și vor vrea să se îndepărteze de ei.

Dacă nu poți oferi un ajutor, nu înseamnă că ai ceva personal cu oamenii de lângă tine. Spune ferm și în același timp politicos că nu poți ajuta. Acest lucru îi va ajuta pe ceilalți să înțeleagă că într-adevăr nu poți.

Explică de ce nu poți

Nu întotdeauna poți să spui un NU categoric fără nicio explicație. Persoana pe care ai refuzat-o așteaptă, cu siguranță, și un motiv pertinent.

Nu trebuie să spui o poveste, câteva cuvinte sincere care să explice circumstanțele în care refuzi sunt suficiente. De exemplu, faptul că ești obosită, că ai o altă întâlnire sau că ai nevoie de odihnă.

Exersează un refuz

Teoretic știi ce ar trebui să faci, dar chiar și așa nu poți să spui NU? Poți începe cu exerciții mai simple, care să nu presupună un risc prea mare.

De exemplu, să spui nu unui coleg care îți oferă o cafea. Exersează acasă, în fața oglinzii. Spune NU de 10 ori, în fiecare zi, până vei deveni mai încrezătoare.

Fii pregătită să alegi

Ți s-a întâmplat să nu refuzi doar pentru că nu voiai să ratezi o oportunitate? Când refuzi să faci ceva, înseamnă că ai ales să faci altceva. Mereu ai posibilitatea să alegi. De tine depinde ce compromisuri ești sau nu dispusă să faci.

Citește și: 

Prima doamnă a Brazilei, ridiculizată de internauți după ce s-a aruncat în lac să-și salveze câinele

Școala cu reguli interne de neimaginat. Ce pățesc fetele

Sursă foto: shutterstock.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton