Cu toții încercăm să ne menținem locuința cât mai curată și mai ordonată. Însă acest lucru nu este deloc simplu, necesitând mult timp și energie. Șters praful, împăturit haine, dat cu aspiratorul, spălat vase, acestea sunt doar câteva sarcini pe care trebuie să le facem cel puțin o dată pe săptămână sau chiar în fiecare zi. Însă nu toată lumea consideră curățenia casei relaxantă, ci pentru mulți este unul din factorii de stres recurenți.
Pe lângă toate acestea, mai există și posibilitatea ca metodele aplicate să nu fie cele mai bune. Multe din practicile de curățenie folosite sunt greșite, făcându-ți casa mai murdară. De la ștergerea greșită a geamurilor, până la folosirea unui burete murdar de vase, cu toții facem cel puțin o greșeală când ne curățăm locuința. Uite care sunt cele mai comune greșeli și cum să le corectezi:
Curățarea doar a mucegaiului vizibil
Mucegaiul este unul dintre cei mai mari inamici ai unei case curate. Acesta se poate dezvolta în cele mai neașteptate locuri, condițiile necesare pentru apariția acestuia fiind umezeala și lipsa de lumină. De aceea, este recomandat să verifici frecvent în spatele mobilei sau în locuri mai puțin vizibile, unde mucegaiul ar putea apărea.
De asemenea, semnul apariției mucegaiului este mirosul neplăcut, similar celui de pământ umed, care apare în încăpere. Atunci când cureți mucegai, folosește mănuși și mască de protecție, deoarece acesta îți poate afecta sănătatea, cauzând alergie la mucegai, astm sau infecții fungice.
Chiar dacă este cel mai plăcut mod de a șterge praful, nu este atât de eficient pe cât ai crede. Conform Taste of home, indiferent de tehnologia promisă de companie, toate pămătufurile împrăștie particulele de praf în loc să le capteze. De aceea, e mult mai recomandat să folosești o lavetă din microfibră sau șervețele de hârtie, împreună cu soluția potrivită de curățat praful.
Punerea periei de toaletă imediat la loc
Poate cea mai frecvent întâlnită greșeală, punerea periei de toaletă la loc în recipient după ce a fost folosită. Din cauza umezelii, bacteriile se vor înmulți într-un ritm mult mai alert. Astfel, de fiecare dată când îți cureți WC-ul, acesta va deveni din ce în ce mai murdar. Pentru a preveni acest lucru, Real Simplepropune să aștepți să se usuce peria complet înainte de a o introduce în recipient. După folosire, așază peria între WC și suport cu capătul umed spre bol. Astfel, apa va cădea în toaletă, iar peria se va usca.
Păstrarea buretelui de vase fără să îl cureți
Din cauza particulelor de mâncare și a bacteriilor, nu e suficient să clătești buretele. De fapt, e bine să îl schimbi cât mai des posibil. Durata recomandată de păstrare a unui burete de bucătărie este de o săptămână. Există însă modalități de a prelungi această perioadă, precum soluțiile de dezinfectat bureții sau spălarea acestora în mașina de spălat vase.
Curățarea geamurilor într-o zi însorită
Chiar dacă o zi însorită pare momentul perfect pentru a curăța geamurile, din păcate nu este așa. Din cauza luminii soarelui, soluția pentru spălat geamuri se va usca înainte de a avea timp să cureți cu laveta, lăsând urme inestetice. De aceea, indiferent de sezon, momentul ideal pentru a spăla geamuri este după-amiază sau când temperatura se află sub 20 de grade. Dacă dorești o metodă mai rapidă de spălat geamurile, înlocuiește laveta cu un ștergător de geam.
Curățarea geamurilor cu hârtie de ziar
Curățarea geamurilor cu lavete poate fi dificilă, de aceea multe dintre noi alegem să folosim hârtie de ziar. Însă aceasta poate înrăutăți procesul de curățare, din cauza cernelii. Atunci când hârtia este umezită, cerneala se dizolvă și ajunge pe geamuri și oglinzi. Înlocuiește hârtia de ziar cu pungi de hârtie, pentru aceleași avantaje, cu o lavetă din microfibră sau cu un ștergător de geam.