Află cum să îngrijești Crăciunița, frumoasa plantă cunoscută și sub numele de Steaua Crăciunului. Frunzele ei mari, de un roșu aprins, reprezintă unul dintre cele mai frumoase decoruri din casă pentru Sărbătorile de iarnă.
Este ușor să îngrijești Crăciunița la ghiveci, deoarece nu este deloc o plantă pretențioasă, dar trebuie să ții cont de câteva sfaturi și secrete despre necesitățile ei.
Crăciunița sau Steaua Crăciunului este forțată să înflorească iarna, dar este sensibilă la frig, deoarece ea vine din regiunile calde ale Americii latine, însă nu suportă nici căldura uscată de la calorifere. Dacă ai primit o Stea de Crăciun în ghiveci, pune-o la fereastră, să primească multă lumină şi soare în dimineţile senine de iarnă.
Cum să îngrijești Crăciunița la ghiveci
Crăciunița sau Steaua Crăciunului își va păstra frunzele roșii toată iarna, dacă îi oferi câteva condiții speciale de trai. Ai grijă să aibă mereu pământul umed, dar nu o uda în exces. Dacă se usucă rădăcinile, îi cad imediat frunzele.
Poinsettia, pe numele ei ştiinţific, este o plantă destul de uşor de îngrijit. Trebuie doar să ştii că frunzele roşii din vârf, care înconjoară florile mici şi galbene, se vor ofili și vor cădea spre primăvară.
De obicei, Crăciunița este considerată o plantă anuală și, după ce se ofilesc frunzele roșii, este aruncată. Dar ea poate fi păstrată mai mulți ani la rând, dacă știi cum să determini frunzele din vârful crengilor să devină roșii de Crăciun.
Pune planta la fereastră, să primească multă lumină şi soare mai ales iarna. Totodată, fereastra respectivă trebuie să fie departe de calorifer, pentru că nu va suporta căldura uscată. Ea are nevoie de un climat ușor umed și cu aproximativ 22 – 23 de grade Celsius. Nu suportă căldura în exces, de aceea este bine să aerisești cât mai des spațiul unde stă această floare.
Cum îngrijești Crăciunița după Sărbători. Cum obții iar frunze roșii!
În lunile de iarnă, Steaua Crăciunului poate sta într-un balcon ferită de îngheț, unde are lumină și răcoare. Frunzele roșii vor cădea, dar primăvara îi cresc lăstari noi. Trebuie lăsate numai crenguțele cele mai viguroase, iar vara trebuie ferită de căldură şi de soarele arzător.
În timpul toamnei, Crăciunița trebuie acoperită cu o pungă de hârtie timp de 14 ore pe zi, pentru a determina frunzele din vârf să capete din nou culoarea roşie înainte de Crăciun.
Acest proces, în care planta stă la întuneric mai bine de jumătate de zi, trebuie să înceapă la mijlocul lunii septembrie. Treptat, până în decembrie, frunzele din vârf acoperite cu punga de hârtie vor căpăta nuanțe roșii.
Crăciunița și riscul de otrăvire
Crăciunița, ilicele sau vâscul se numără printre plantele decorative de Crăciun cele mai frumoase. Le aducem în casă în fiecare an, de Sărbători, dar trebuie să știm și la ce riscuri ne expunem. Trebuie să îngrijești Crăciunița, dar să ai grijă și de copiii mici din casă, să nu se joace cu această plantă.
Există credința comună că, dintre plantele decorative de Crăciun, Steaua Crăciunului sau Crăciunița este cea mai otrăvitoare. Circulă diverse legende pe tema aceasta, dar realitatea nu este chiar atât de gravă.
Copiii și animalele de companie pot fi atrase de frunzele de un roșu strălucitor ale acestei plante și există teama că pot fi mortale.
Crăciunița este toxică, dar într-o măsură redusă. În niciun caz, nu se moare din cauza ei. Seva plantei va cauza salivație abundentă, posibile usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac și vomă, dar nu este o plantă letală. Bineînțeles, ideal este ca nici copiii și nici câinii sau pisicile din casă să nu ronțăie planta.