Cum să faci economii fără compromisuri. 5 moduri prin care poți să reduci cheltuielile tale importante

.

De multe ori, sfaturile pentru reducerea cheltuielilor presupun schimbări ample în stilul de viață. Chiar dacă funcționează, ele presupun eforturi prea mari ca să le și implementezi. Acest lucru e valabil în special în cazul unei schimbări majore pentru un beneficiu minor.

Practic, înainte să optezi pentru orice metodă de economisire, analizează raportul dintre cost și beneficiu. Mai exact, întreabă-te cât timp petreci și cât efort depui, dar și cât reușești să economisești astfel. Fii cât mai realistă și optează pentru soluții cât mai eficiente.

Iată câteva idei simple, care au un impact real asupra bugetului tău, fără să presupună schimbări majore în viața de zi cu zi:

  1. Alege electronice și electrocasnice second hand

Pe lângă mobilier, cele mai scumpe lucruri din locuință sunt electronicele și electrocasnicele. Ca să faci economii substanțiale la achiziționare, soluția cu cel mai mare impact este să optezi pentru unele second hand. Până la urmă, atâta vreme cât starea lor este una bună și primești garanție, de ce să plătești prețuri mult mai mari?

Mai mult, uneori îți poți permite chiar și aparatură mai avansată, păstrând totodată bugetul mai mic decât în cazul unor produse nou-nouțe. Spre exemplu, în cazul unui PC second hand, te poți alege cu un procesor mai performant și o memorie mai mare, totul pentru un cost mai mic decât al unui model nou.

  1. Caută programe de fidelizare a clienților

Unele companii își răsplătesc clienții fideli fie oferind reduceri, fie gratuități la anumite bunuri și servicii. Atunci când alegi unde să îți faci cumpărăturile și ai mai multe opțiuni similare, un program de fidelizare a clienților te poate ajuta să te decizi. Orientează-te către astfel de programe care oferă lucruri sau servicii de care ai cu adevărat nevoie. Nu faci cu adevărat o economie dacă primești un beneficiu inutil și pe care nu ai fi cheltuit bani oricum.

  1. Monitorizează-ți cheltuielile

De multe ori, poți ajunge să fii risipitoare pentru că nu cunoști cu adevărat impactul unor decizii asupra bugetului tău. O situație clasică este cea a cafelei de dimineață. Pe moment, nu pare deloc o cheltuială mare să o cumperi gata făcută, în fiecare zi. Ai putea constata însă, la un calcul simplu, că din acea sumă ai putea să îți cumperi o cafetieră odată la două-trei luni. Acesta e doar un exemplu, fiecare având propriile „puncte slabe” atunci când vine vorba de economisire.

Atunci când ai informații obiective la îndemână, poți decide că merită o cheltuială în plus, deoarece îți aduce un beneficiu real, sau vei constata că preferi o schimbare. Important e să decizi în cunoștință de cauză.

  1. Cumpără în afara sezonului

Cu cât încerci să fii mai prevăzătoare și să îți anticipezi din timp nevoile, cu atât poți economisi mai mult. Probabil ai observat cât de mari sunt reducerile după ce se termină sezonul, așa cum e cazul hainelor de vară la începutul toamnei sau al produselor de sezon, cum sunt decorațiunile pentru Crăciun.

Bineînțeles, nu ai nevoie de aceste produse atunci când sunt efectiv la reducere. Dar, dacă faci cumpărături știind că vei avea nevoie de produsele respective în viitor, te vei putea bucura de reduceri cu adevărat mari, potrivit The Simple Dollar.

  1. Folosește comparatoare de preț

Comparatoarele de preț sunt website-uri sau aplicații care îți permit să consulți o listă de prețuri pentru produsul dorit de tine, de la mai multe magazine, astfel încât să îl poți identifica rapid pe cel mai convenabil.

Această opțiune e recomandată în cazul cumpărăturilor online cu cost mediu sau mare. În caz contrar, petreci prea mult timp căutând produse în schimbul unui beneficiu minor. Totuși, atunci când vine vorba de cumpărături substanțiale, merită pe deplin să dai câteva click-uri suplimentare, în raport cu beneficiul la nivelul bugetului tău.

(P) Material realizat in colaborare cu atxcomputers.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton