Aspiratorul te ajută să cureţi toată casa, dar nu trebuie să uiţi că şi acest aparat electrocasnic are nevoie să fie curăţat şi dezinfectat. În plus, un aspirator curat înseamnă un aer mai curat şi mai puţin praf fin în casă.
Scoate aspiratorul din priză. Varsă tot conţinutul recipientului pentru praf, respectiv al pungii, sau schimbă punga de hârtie cu una nouă, după caz.
Curăţă filtrul aspiratorului şi clăteşte cu apă (eventual apă cu detergent) piesele în care se adună praful. Curăţarea filtrului face ca aerului scos prin spatele aspiratorului să fie curat şi fără mirosuri neplăcute.
Deşiră un umeraş din sârmă şi foloseşte sârma astfel creată să desfunzi furtunul şi alte zone greu accesibile ale aspiratoului, unde se adună păr sau aţe.
Înfăşoară şervete din hârtie sau lavete umede pe coada unei mături şi lipeşte baza cu bandă scotch, ca să nu se desprindă la folosire. Curăţă cu ajutorul acestui dispozitiv tot furtunul aspiratorului, având grijă să nu îl perforezi.
Umezeşte mai multe astfel de lavete curate cu o soluţie concentrată de oţet alb sau spirt şi repetă procedeul pentru a dezinfecta furtunul. Nu folosi aspiratorul din nou până ce mirosul de oţet nu a dispărut complet, ceea ce înseamnă că toate componentele s-au uscat.
Curăţă bine periile de covoare şi cele care înlocuiesc capătul de jos al aspiratorului. Foloseşte oţet sau alcool sanitar pentru a dezinfecta toate piesele care intră în contact direct cu suprafeţele murdare din casă.
Mare atenţie ca oţetul sau alcoolul să nu ajungă pe părţile din cauciuc ale aspiratorului, deoarece acest cauciuc nu rezistă în timp la efectul coroziv al acidului.
Şterge cu o lavetă universală toate părţile exterioare şi ai grijă ca aspiratorul să nu fie în priză când faci asta.